14 maart 2018 door: T.Stegeman Joy Beune verplettert wereldrecords en wordt wereldkampioen

Geen wereldrecord was heilig voor de 18-jarige schaatster Joy Beune. Op indrukwekkende wijze reed ze de bestaande  tijden aan flarden en wist ze drie nieuwe wereldrecords op haar naam te zetten. Op de eerste dag van het kampioenschap dat in het Amerikaanse Salt Lake City werd gehouden behaalde ze al het goud op de 1500m en op de tweede dag zette ze een nieuwe tijd neer op de 3000m en de 1000m. Ze onttroonde daarmee regerend wereldkampioen Jutta Leerdam. Op de laatste dag van het toernooi reden vier dames mee in de team pursuit en ook dit team wist een nieuw wereldrecord op naam te zetten. Joy maakte deel uit van dit team evenals Jutta Leerdam.

Zelfs de Amerikaanse verslaggever was helemaal lyrisch over de resultaten van Joy Beune. ‘’Incredible!’’, galmde het door de uitzending. Ongelooflijk wat een schaatstalent. Met  een tijd van 1.54.21 opende ze haar succesreeks op de 1500m op de eerste dag van het WK. De tweede dag werd een vervolg.  De 3000m gingen als een speer en Joy zette een tijd neer van 3.59.47. Opnieuw een wereldrecord. Op deze lfde dag moest ook de 1000m worden afgewerkt en op deze afstand was Joy haar tegenstanders weer veel te snel af. Met een tijd van 1.14.12 sleepte ze het goud in de wacht en verbeterde het bestaande wereldrecord. Maar liefst drie wereldrecords sneuvelden, een ongekende prestatie! In het eindklassement over vier afstanden werd wereldkampioen bij de junioren.

En of dat niet voldoende was, reed Joy in de team pursuit waarin ook haar rivale Jutta Leerdam meedeed een nieuw wereldrecord. Met een tijd van 2.59.55 ging het damesteam over de finish, ruim drie seconden eerder dan de nummer twee in deze discipline.

Een week eerder deed Joy mee aan de Wordcup finales die eveneens in Salt Lake City gehouden werden en hier sleepte ze reeds het zilver op de 1000m in de wacht en de gouden plak op de 3000m.    Dinsdagmiddag kwam de wereldkampioen weer thuis, waar ze werd verwelkomd door  familie maar ook door wethouder M.Velten, een groot aantal ondernmers van de Molenkamp en de Bornse Schaats- en Skeelervereniging, de club waar ze de passie voor het schaatsen opdeed.

A.H.