22 juni 2021 door: T.Stegeman Evelien ziet altijd iets dat ze kan gebruiken.

door Annemarie Haak

 

Met allerlei materialen aan een tafeltje zitten en dan heerlijk frutselen. Evelien Wensink kan zich geen beter tijdverdrijf bedenken. Op deze manier kan ze met haar creatieve talenten aan het werk. Knippen, plakken, schilderen, naaien, boetseren, noem het maar op, Evelien kan zich in iedere techniek uitleven. Voor haar is het project Borne Bloeit uit het hart gegrepen. Bloemen hebben immers haar fascinatie. ‘’Als ik ’s morgens naar mijn werk fiets, kan ik genieten van al die bloeiende klaprozen langs de weg. Zo’n  prachtig gezicht!’’ Zo zijn er al heel wat bloemen vereeuwigd op het doek of omgezet in keramiek. Voor het genoemde bloemenproject heeft ze al een paar creaties ingeleverd. Waaronder een grote zonnebloem, gemaakt van stropdassen, momenteel te zien bij Made by Josje aan de Grotestraat.  ‘’Dat is een verhaal apart’’, lacht ze. ‘’Ooit ben ik begonnen om een jas te maken van stropdassen voor de carnaval. Dat werd zo’n succes dat er nadien nog twee gemaakt heb en een aantal tassen, allemaal van stropdassen. Het leverde landelijke belangstelling op en de stropdassen kwamen van heinde en verre naar me toe. Ik heb er nog steeds een heleboel, dus ik kan nog tijden vooruit!’’ De zonnebloem verstevigde ze met metaal, zodat de blaadjes mooi stijf uit blijven staan. Een geweldig resultaat. Het is de bedoeling van Borne Bloeit, dat er straks in het najaar heel veel bloemen ingebracht worden, die samen een bloeiende tuin gaan vormen. Die tuin zal ergens in het centrum opgesteld gaan worden, maar de locatie staat nog niet vast.

 

Evelien, die als activiteitenbegeleidster werkzaam is in een verzorgingshuis, kan in de meest uiteenlopende materialen en attributen wel iets ontdekken wat ze zou kunnen gebruiken. ’’Zo was ik laatst bij een kennisje op zolder en vond decoratiemateriaal,  lange takken, inpakmateriaal, bandjes en een stapel rode zakdoeken. Van die zakdoeken heb ik direct een mooie bloem gemaakt en het overige materiaal gebruik ik nu.’’

Voor haar op tafel liggen lapjes stof, een oude spoel, een grote rol band en een heleboel prullaria. ‘’In Borne hebben cichoreifabrieken gestaan. Het lijkt mij zo leuk om de bloem van de cichorei te verwerken, misschien met de spoel erbij, koffie en textiel’’, mijmert ze terwijl er wat bij elkaar gezocht wordt. ‘’Ik probeer meestal verbindingen te zoeken in mijn werkstukken. Door te doen ontstaat er vaak iets leuks!’’

Ideeën genoeg, haar huis staat vol met objecten die ze gemaakt heeft. Op haar facebookpagina ‘’kunst eg’’ biedt ze ook wel eens werkstukken aan voor de verkoop. ‘’Ik kan niet alles zelf houden en vind het fijn wanneer anderen  mijn creaties ook kunnen waarderen. Bovendien heb ik dan weer ruimte voor nieuwe stukken.’’ Voor het project Borne Bloeit kunnen nog stukken ingeleverd worden.  Kijk ook op de facebookpagina.