12 april 2018 door: T.Stegeman Met roots in Hengelo en Borne Een B&B op Curaçao, maar wel met Twentse gastvrijheid

De eerste ontmoeting tussen het paar Hermien en Marc met de Curaçaose Bornenaar Sigfried Martina was op 3 oktober 2012 tijdens een ondernemersworkshop met als titel “Ondernemen & Investeren op Curaçao” in het Curaçaohuis in Den Haag, georganiseerd door SPOC (Spin off Curaçao)

Ze kwamen elkaar tegen tijdens een pauze en raakten in gesprek vanwege het twentse accent. ‘’Woar kom ie weg?’’ vroeg Sigfried waarop Marc antwoordde met:  ‘’Oet Hengel!’’ Daarop reageerde Martina met: ‘’En ik oet oet Boorn!’’ Hilariteit alom en na enige tijd kwam het gesprek op het doel van het bezoek aan de workshop. Hermien en Marc hadden plannen om een wijngaard op Curaçao te beginnen en Sigfried wilde graag na zijn pensionering een soort B&B beginnen op Curacao maar wel met de twentse gastvrijheid.

Sigfried was gelijk enthousiast over hun plannen en zag bovendien kansen. Hij wist van vroeger dat de Portugeese inwoners van Curacao wijn maakten en het langs de deuren verkochten.

Na deze ontmoeting is het contact gebleven. Intussen werden de plannen voor de wijngaard uitgewerkt. Roelof, de broer van Hermien, begon te zoeken naar een geschikte plek op Curacao.

Sigried werd uitgenodigd voor de afscheids-surpriseparty in Bentelo bij de wijngaard van Hermien’s broer, waarna het stel vertrok.

In mei 2014 begonnen Marc en Hermien met de aanplant bij Hato en in september 2014 ontvingen ze de sleutels van landhuis Hato en konden ze gaan verhuizen.

Oktober van dat jaar was Sigfried op Curaçao en hielp hij bij het opruimen van stekkies op Soltuna en niet te vergeten het in elkaar zetten van tafels, kasten, bedden en aanverwante artikelen voor een  Bed en Breakfast. Sigfried kwam regelmatig op Curacao om zijn moeder te bezoeken en na haar overlijden  om het familielandgoed te beheren.

Marc en Hermien hebben hun draai helemaal gevonden op het Caraibische eiland en traden op 21 maart 2016 in het huwelijk. Een prachtig feest waarbij Sigfried uiteraard weer van de party was. En ook het laatste feestje op landhuis Hato, de presentatie van de eerste wijnen (dushi Blanku en Dushi Kora) van Curacao was Sigfried van de partij.  Helaas betekende deze presentatie tevens het einde van Curacao winery. Vervuld van onrecht en woede willen ze daar liever niet over uitweiden.

Marc en Hermien besloten zich op de Bed en Breakfast te richten. Ze huurden b&b hacienda La Bougainville  voor vijf jaar. Een B&B was niet nieuw voor het echtpaar  aangezien ze bij landhuis Hato ook kamers als b&b verhuurden en in Hengelo ook jarenlang een b&b gehad hebben.

De B&B hacienda La Bougainville draait nu gelukkig succesvol al was het eerste jaar beslist niet gemakkelijk.  Je moet immers toch hard werken om een klantenkring opbouwen.  Na het eerste jaar, echter, wonnen ze door de goede waarderingen van hun gasten een gouden Zoover award!  De  b&b behoort nu tot een van de best gewaardeerde accommodaties op Curacao! Dat is een leuke opsteker na een periode van hard werken!  De B&B heeft vijf kamers met elk een eigen badkamer en ligt heerlijk landelijk aan de oostkant van Curacao.

De vriendschap tussen Sigfried en Marc en Hermien is heel speciaal en voor altijd.  Sigfried vindt het heel erg prettig om met ons over Curaçao te praten. Wij begrijpen precies waar hij het over heeft en wij leren nog steeds heel veel van hem over de cultuur. Deze is toch heel anders dan in Nederland. ‘’Het leven op Curaçao is eigenlijk 20 jaar terug in de tijd maar het is ontzettend relaxed en prettig wonen als je maar niet al te veel met de overheid te maken hebt!’’ verklaren ze uit de grond van hun hart.