Volgende week dinsdag moet het in kannen en kruiken zijn: een tweeledig voorstel voor het raadsprogramma en voor de formatie van het college van B en W.
Vooraf zijn er twee openbare sessies om het programma voor de gemeenteraad handen en voeten te geven. De zeven raadsfracties CDA, GB’90, Borne-Nu, VVD, SP, GroenLinks/PvdA en D66 leveren daarvoor de ‘bouwstenen’. Als het kan met wat gangmaker/verkenner Jeroed Goudt een ‘financiële doorkijk’ noemt.
Vorige week dinsdagavond bracht Goudt verslag uit van zijn verkenningsopdracht. Hij constateert dat het moet gaan om een niet te algemeen programma, ook niet om een dichtgetimmerd, maar wel om een werkbaar geheel waarvoor alle partijen bouwstenen willen leveren.
De bouwstenen moeten met enige precisie worden omschreven, zonder volledig te zijn, stelt Goudt. Wat en hoe moet in de komende vier jaar met raadsbrede steun van de grond komen. ‘Heikele’ onderwerpen als de Verbindingsweg, de verkeersproblematiek in en bij Zenderen en de mestvergister op de Elhorst/Vloedbelt horen daar ook bij. En er moet voldoende ruimte zijn voor initiatieven vanuit de samenleving.
Betrokkenheid
Vooral op dat punt kwamen de tongen los. De VVD was er nog niet uit. Spreekt over ‘vertroebeling’. D66 over een langere termijn. Borne-Nu over te kort dag om nog wat richting burgers te organiseren. Het CDA wil een methode zoeken en vinden om tussentijds te rapporteren. De SP en GroenLinks/PvdA vinden dat die betrokkenheid vooral moet gelden bij het uitwerken van het programma. “Basaal is, op weg mensen erbij te betrekken.” GB’90 heeft het over één keer per jaar de boer op, over een samenlevingsprogramma en voor de middellange termijn over MijnBorne2030.
Goudt rapporteert: “Er is de afgelopen vier jaar een coalitie geweest die goed kon samenwerken met de raad. Deze coalitie heeft één zetel verloren. Gewoon doorgaan met deze coalitie lijkt stabiliteit te geven, maar is voor geen enkele partij vanzelfsprekend”.
Er wordt dan gewezen op nieuwe collegeleden. Voor een nieuw elan, proeft Goudt. En er wordt gewezen op deelname van de winnende partijen – de VVD en GroenLinks/PvdA. Ook ligt de wens op tafel om het aanstellen van parttime wethouders te overwegen. Een college met twee wethouders is voor Borne niet voldoende ‘om alle opgaven goed aan te kunnen’, vinden alle partijen.
Goudt concludeert: eerst een raadsprogramma, dan het vormen van een coalitie, portefeuilles opstellen en de personen die daarbij passen.
(Zie ook op RTV Borne en de website van de Bornse Courant een kort interview met Jeroen Goudt die verder gaat als informateur.)
(js)