18 april 2018 door: T.Stegeman Aan de slag met nieuwe routes. De gidsen zijn er klaar voor

Het Twents volkslied, maar nu ook op z’n twents gezongen. Daarmee opende de gezamenlijke gidsengroep Oud Borne haar nieuwe seizoen, maar ook met een programma vol nieuwe elementen. Zo is er een route voor kinderen ontwikkeld. Dagmar van |Oosten heeft zich hiermee bezig gehouden. ‘’Het is in principe dezelfde route, maar in de taal van de kinderen geschreven. We lopen langs dezelfde monumenten, maar vertellen in aangepast taalgebruik’’, licht voorzitter Andre Muller toe. ‘’Niet dat deze route uitsluitend voor kinderen bestemd is. Ouders zijn uiteraard ook welkom.’’ Martin Thiehatten heeft een kerkenpad gemaakt, waarin een aantal kerken onder de loep wordt genomen. Samen met de gidsengroep loopt hij de route, om te kijken of alles klopt. ‘’Als gidsengroep zijn wij uiteraard heel kritisch en dat moet ook, voordat we ermee de boer opgaan.’’

Heel bijzonder is het project van Jos Verheul. Hij wil inhaken op de landelijke Kerkenpadroute zoals die door de KRO/NCRV op de markt gebracht wordt. ‘’Het wordt dan een groot project dat zich direct en indirect richt op zaken die met de kerk te maken hebben. Jos is bezig om een boekwerkje samen te stellen, dat tevens digitaal uitgebracht wordt. Tijdens zo’n kerkenpadroute worden er meerdere evenementen opgezet, zodat je er compleet programma met lunch etc. hebt’’.

Muller is heel tevreden over de gidsen. Onder zijn leiding werden de verschillende gidsengroepen die er in Borne waren, bijeen gebracht. Allemaal zorgen ze ervoor dat bezoekers kennis nemen van de historie en het mooie van Borne. ‘’Het afgelopen jaar waren er zo’n 1200 deelnemers en allemaal even enthousiast. Bovendien worden de opbrengsten van de rondwandelingen altijd in Oud |Borne besteed’’, benadrukt hij. ‘’Zo heeft het Bussemakerhuis, maar ook de Oude kerk al eens een donatie gehad.’’  Kortom de gidsen zijn er weer klaar voor!

A.H.