25 april 2018 door: T.Stegeman Zomaar een dorpsgenoot Vandaag: Michel Hoekstra

Je komt ze overal tegen: bij de supermarkt, in de wachtkamer bij de huisarts of op straat. Veel mensen groeten elkaar; Borne is een vriendelijk dorp. Elk mens heeft zijn eigen unieke verhaal waaruit blijkt dat die persoon niet ‘zomaar’ een dorpsgenoot is.

Hij mag wel de duizendpoot van het Kulturhus worden genoemd. De spil waaromheen alles draait. We hebben het hier over Michel Hoekstra,  een in 1969 geboren en tevens  getogen Bornenaar. Als jongste van een gezin met 11 kinderen groeide hij op aan de Jupiterstraat, van waaruit hij de toenmalige Josefschool bezocht. Nog enkele jaren ging hij naar Mavo Maris Stella. De rest heeft het leven, zijn bereidwilligheid en zijn scherp inzicht hem geleerd.

Op Koninginnedag 1991 leerde Michel zijn Martine kenen met wie hij in 1998 in het huwelijk trad. Ze hebben twee zonen: Kjell en Mick.

De loopbaan van Michel begon als vakantiewerker bij de Post. Dit werd later omgezet in een vast dienstverband. Toen in 2008 bleek dat de vooruitzichten bij de post niet erg rooskleurig waren besloot hij zijn blik wat te verruimen en nieuwe kansen aan te boren. Na diverse sollicitaties werd Michel benoemd bij Selecon, een bedrijf dat theaterverlichting ontwierp en deze vanuit Enschede distribueerde naar all over the world. Michel beheerde er het magazijn. Na drie jaar werd het bedrijf echter overgenomen door Philips en verhuisde het naar Winterswijk. “Ik heb er een prachtige tijd gehad” laat Michel weten. “Ik mocht zelfs veertien dagen een kijkje nemen bij het moederbedrijf in Nieuw Zeeland”.

Maar alsof het zo moest zijn viel toentertijd de blik van Michel in de Bornse Courant op een advertentie van het Kulturhus waarin men op zoek was naar een beheerder. Michel liet er geen gras over groeien en nam telefonisch contact op met Frank Droste. Dit gesprek verliep zeer prettig; er bleek meteen een klik te zijn. Niettemin moest hij daarna nog solliciteren. De veelzijdigheid van deze functie sprak Michel meteen erg aan. Hij was dan ook erg blij dat de keuze op hem was gevallen, waarna hij per 1 februari 2011 in dienst trad.

Het pakket van werkzaamheden breidde zich al snel uit mede omdat de verhuur van vergaderzalen en andere ruimtes een steeds grotere plaats ging innemen. Daardoor moest de horeca-afdeling zich ook aanpassen en uitbreiden.

Ook weten steeds meer particulieren uit Borne de weg naar de foyer te vinden voor een kopje koffie of om er de krant te lezen. De factoren ‘ontmoeten en verbinden’ spelen een steeds grotere rol, zeker sinds er een wifi-netwerk tot stand is gekomen. Hierdoor maken ook studenten gebruik van de ruimtes en vinden particulieren er een werkplek.

Bovendien zorgt de veelzijdigheid van aangeboden diensten, zoals de bibliotheek, de VVV,  de muziekschool, de zorghoek en het filmhuis voor gezellige reuring in het Kulturhus.

Michel is het eerste aanspreekpunt en is de motor van het geheel. De dagelijkse organisatorische gang van zaken is in zijn goede handen.

Sinds enkele jaren worden ook mensen van Avelijn ingezet bij diverse werkzaamheden, zowel bij de horeca als bij de groenvoorziening. En samen met Laura Reijmer, die de programmering van het Kulturhus verzorgt, wordt geprobeerd evenementen tot stand te brengen voor een nog breder publiek waarbij ook cliënten van Avelijn betrokken worden. Michel raakt niet uitgepraat over de mogelijkheden die het Kulturhus aan de Bornse inwoners te bieden heeft. Bovendien laat hij zich erg tevreden uit over zijn collega’s en staat hij open voor nieuwe ideeën die door hen worden aangedragen.

Naast zijn werk is voetbal de andere passie van Michel.  Drie keer per week traint hij bij NEO de jeugd J.O.13-1, het elftal waarin zijn jongste zoon voetbalt. Als oud-voetballer is Michel op afroep nog beschikbaar om in te vallen bij NEO-3. Daarnaast is hij ook actief lid van de technische commissie bij deze club.

De zomervakanties brengt hij met het gezin meestal verzorgd kamperend door in Italië of Spanje. Maar ook de wintersportvakantie is favoriet bij het gezin. Elke winter reizen ze af naar Klein Walzerthal in Oostenrijk. Daarnaast viert Michel met de mannen van NEO-3 nog een sportieve mannen-ski-vakantie.

Michel is een mensen-mens; hij geniet van gezelligheid en van mensen om zich heen. Bovendien vindt hij het erg leuk om mensen blij en tevreden te zien. Reden waarom hij zich dan ook helemaal in zijn element voelt bij het Kulturhus.

TSp.