2 mei 2018 door: T.Stegeman Koningsdag lokt weer velen naar het centrum

Een band op de vooravond van Koningsdag en diverse activiteiten op de verjaardag zelf. Koningsdag 2018 mag in alle opzichten geslaagd genoemd worden. Het nieuwe onderdeel, de Koningsavond trok veel publiek. De formatie Headline was gecontracteerd en het was feest op het Dorsetplein. De rommelmarkt is niet meer weg te denken en in alle vroegte spoedden de verkopers zich al naar het centrum om een mooi plaatsje te bemachtigen. Het comité heeft daarbij steeds meer moeite om echte handelaren buiten de deur te houden. Het is immers van oudsher een kinderrommelmarkt en daar wil de organisatie koste wat kost aan vasthouden. Op het Dorsetplein staat een grote muziektent opgesteld en daar speelt het Stedelijk Orkest de sterren van de hemel. De zustervereniging de Bornse Harmonie maakt zijn opwachting in het Atrium van het Dijkhuis waar tijdens de aubade de pas gedecoreerden nog eens in het zonnetje worden gezet. De aubade is elk jaar weer een ontmoeting tussen gedecoreerden uit de gemeente en belangstellenden. Een feest van herkenning en ontmoeting.

Buiten draait het Rad van Avontuur en laat de brandweer zien hoe je de vlam in de pan kunt doven of hoe je passagiers uit een gecrashte auto kunt bevrijden. Borne’28 geeft een turndemonstratie ten beste en leden van het Oranje Comité delen prijzen uit van de verloting. De grootste trekker is echter de rommelmarkt en menigeen doet zijn uiterste best om zijn waren te verkopen. Als je naar het publiek kijkt is dat in veel gevallen ook gelukt. Velen slenteren met een pas aangekocht stuk speelgoed, een fiets of kleding langs de talrijke standjes, speurend naar nog iets dat een tweede leven kan gebruiken.

A.H.