9 mei 2018 door: T.Stegeman HUBO BRAAKHUIS SLUIT

En weer gaat in Borne een tijdperk voorbij. Hubo Braakhuis aan de Grotestraat stopt ermee. Na bijna 150 jaar Braakhuis in Borne. “Sinds 1870”, voegen Herman en Lydeke Braakhuis er graag aan toe, als ze op een zonnige vrijdagmorgen hun verhaal aan de Bornse Courant vertellen.

“Deze beslissing neem je niet zo maar”, zo beginnen ze. Het was spannend de laatste tijd. Een tijd van wikken en wegen, en bepaald niet zonder emotie. “De laatste jaren hebben we tal van factoren onder de loep gehouden. Om een weloverwogen beslissing te nemen.”

Concurrentie speelde een rol. Zeker. Maar ook persoonlijke omstandigheden als leeftijd, gezondheid en welzijn.

“We hebben te maken met een enorme zuigkracht van bouwmarktachtige molochs. Er is extreem veel aanbod. De markt verandert snel . Het consumentengedrag voorop. De klant verwacht ruime openingstijden, zeven dagen per week en wil snel een keuze kunnen maken uit een onuitputtelijke voorraad.”

Hoe kun je nog onderscheidend zijn, nog meer aanvullend, is de vraag die in toenemende mate bij Herman en Lydeke Braakhuis opspeelde. “Wij zijn het verlengstuk van de klusmarkt thuis. Bij ons kun je zaken op maat en gemonteerd krijgen. Dat gaat niet zo maar.” Naast een grote inspanning vergt het ook veel investeren. “Zijn  we nog wel in staat om  in de komende jaren nog 120 procent, 60 tot 80 uur per week te draaien.” Het antwoord  is nee.

Iconisch

Braakhuis was ‘iconisch’ in Borne. Stond altijd klaar. Bij grote manifestaties als de Nieuwjaarsbijeenkomst Borne ontmoet zich op het Rheineplein, de verjaardagen van toen de Koningin, het Paasvuur en de Pinksterbruidjes. Hoe vaak was het niet: Effe Herman Braakhuis bellen… Vroeger heette het al dat van elke goederentrein die Borne aandeed elke tiende wagon met bouwmaterialen voor Braakhuis was. “We kunnen met trots terugkijken op wat we bereikt hebben.”

Natuurlijk was er ook nog de zorg om de medewerkers. Zij zijn altijd trouw en loyaal gebleven. Gelukkig dat bijna iedereen elders aan de slag kan, wordt geruststellend gemeld.

En Herman en Lydeke? “We kunnen nu nog kiezen en dan kiezen we voor onze gezondheid en welzijn. Hoe mooi zou het zijn als we samen zo maar overdag kunnen denken: we gaan een wandeling maken, de zon schijnt, pluk de dag. Of zullen we een paar dagen op vakantie gaan. Allemaal zaken waar het de voorbije jaren niet meer van kwam. En prioriteit geven aan onze kleinkinderen. Hoe mooi kan het nog worden.”

Tot slot worden de klanten bedankt voor hun vertrouwen. Let op de opruiming en uitverkoop met acties vol kortingen, klinkt het nog een keer zakelijk.

Zoals het er nu naar uitziet gaat het bedrijfspand in de verhuur/verkoop.

(js)