17 mei 2018 door: T.Stegeman Zomaar een dorpsgenoot Vandaag: Berjan Hospers

Je komt ze overal tegen: bij de supermarkt, in de wachtkamer bij de huisarts of op straat. Veel mensen groeten elkaar; Borne is een vriendelijk dorp. Elk mens heeft zijn eigen unieke verhaal waaruit blijkt dat die persoon niet ‘zomaar’ een dorpsgenoot is.

Eigenlijk is Berjan te bescheiden om in de schijnwerpers te staan. “Ik vind het moeilijk om over mezelf te praten” laat hij weten. Maar na eerst koffie te hebben gedronken komt zijn verhaal vanzelf. En ook hier geldt: Berjan is niet zomaar een dorpsgenoot. Hij is zichzelf in alle eenvoud: een hardwerkende man met liefde voor zijn vakgebied, voor zijn zaak en niet in de laatste plaats voor zijn gezin.

Berjan werd geboren in Almelo als oudste en enige zoon van een gezin met drie kinderen.

Zijn vader had een dierenspeciaalzaak in Almelo, waar Berjan al op jonge leeftijd werd ingezet bij alle voorkomende werkzaamheden.

Toen hij na de lagere school voor een opleiding moest kiezen wist hij niet goed welke richting hij uit moest. Ten einde raad koos hij voor de L.T.S. afdeling Electro. En hoewel zijn motivatie niet erg groot was beweert hij nu dat hij door deze opleiding toch wel wat handiger geworden is.

Toen zijn ouders in Borne aan de Grotestraat de bijna failliete dierenspeciaalzaak kochten werd Berjan op zeventienjarige leeftijd voor de leeuwen geworpen en mocht hij deze zaak gaan bemannen. “Een paar weken werd ik ingewerkt door een medewerker van mijn vader, daarna mocht ik het zelf doen, met wat ondersteuning van mijn ouders” laat hij weten. Het was niettemin een uitdaging voor Berjan om deze zaak een geheel nieuwe impuls te geven en een eigen uitstraling.

In 1984 leerde hij zijn Jolanda kennen op camping ‘het Stoetenslagh’ in Hardenberg, waar beide families destijds kampeerden. Na eerst vijf jaar in Almelo te hebben gewoond, besloten ze naar Borne te verhuizen, waar ze aan de Siriusstraat zijn neergestreken. Inmiddels was de zaak door Berjan overgenomen, waardoor ook Jolanda zich hiervoor ging inzetten. Samen kregen ze drie zonen, waarvan de oudste inmiddels is uitgevlogen. Maar ook de jongens worden betrokken bij de werkzaamheden in de zaak. Er is immers altijd werk voorhanden.

Inmiddels bestaat dierenspeciaalzaak Hospers 35 jaar. De tijd heeft er niet stilgestaan, want ook Berjan moest met de tijd meegaan en zich bijscholen wilde hij de concurrentie het hoofd kunnen bieden. Wat echter bij Berjan altijd hoog in het vaandel heeft gestaan is dat de klant steeds op de eerste plek komt. Die moet met een tevreden gevoel zijn winkel verlaten en liefst weer terugkomen. “En als het nodig is wil ik zelfs thuis de situatie gaan bekijken en beoordelen om een goed advies te geven” laat hij weten.

Sinds 10 jaar heeft Hospers ook een webshop, waardoor hij inmiddels een internationaal klantenbestand heeft opgebouwd.

Berjan is aangesloten bij inkooporganisatie Discus, waar ook kennis en ervaringen worden uitgewisseld met collega ondernemers. Tevens worden de leden vanuit deze organisatie voortduren bijgeschoold.

Het assortiment aan artikelen in zijn zaak is zeer breed. Niet alleen worden er dieren verkocht zoals konijnen, hamsters, cavia’s, en veel soorten vissen, maar ook alle benodigdheden om deze en andere dieren het leven te veraangenamen en te huisvesten.

Je kunt het zo gek niet bedenken of hij heeft het in huis. Zijn diepe pand staat boordevol met artikelen. Zelfs zijn huisapotheek is zeer uitgebreid.

Hengelsportartikelen nemen in zijn assortiment een grote plek in. Zeker nu het seizoen weer begint en de sportvissers naar de waterkant willen, moet alles op dit gebied up-to-date zijn.

Als oud-voetballer is hij betrokken bij de prestaties van zijn zoons bij B.V.V.  Hij was er zelfs enige tijd trainer en leider van een elftal.

En hoewel hij nu van een welverdiende vakantie aan het genieten is, is Berjan van mening dat hij hier te weinig tijd voor vrij heeft gemaakt in het verleden. Daar wil hij verandering in aanbrengen, zeker nu hij aan zijn tweede zoon steeds meer werk kan overlaten.

Berjan is een tevreden man en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

TSp.