Over de rode loper kwamen ze de zaal bij Hotel Jachtlust binnen. De hoofdrolspelers van de documentaire Nooit Verteld. Bertus Schabbink en Jan Homan, Riek Japink en Gerard Blenke, Leo de Zeeuw en zr Jozephine. De meest prominente gast was echter Max van Trommel. Als kleine jongen had hij ondergedoken gezeten in het kerkdorp en kon zodoende de Tweede Wereldoorlog overleven. Hij vertelt, net als alle andere hoofrolspelers over zijn ervaringen. Over de naziterreur, over de angsten, over de invallen van de bezetter, over de moed en het enorme lef van mensen die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor de vrede. Over het goede in de mens en het geloof in de toekomst, dat er ooit weer vrede zal zijn, want daar gaat Nooit Verteld over. Een anderhalf uur durende film, die diepe indruk maakt.
Complimenten waren er dan ook vele tijdens deze première-avond. Voor Ria Blenke die haar boerderij ter beschikking had gesteld voor de opnames en die vele kostuums genaaid had, voor Jochem Kolenbrander, die de authentieke attributen verzorgd had en zich ontpopte als regisseur. Voor Hans Mulder die een groot aantal acteurs wist te strikken en voor Maarten Mulder die de voice-over voor zijn rekening had genomen. Een staande ovatie was er echter voor Jan Kolner, de man die vele uren achter de camera stond, alle opnames bewerkte en er uiteindelijk een gelikte documentaire van wist te maken. Een klus waar hij ruim twee jaar mee bezig is geweest. Chapeau! Daar waren de genodigden het op deze avond unaniem mee eens!
Uitgangspunt voor de productie waren de interviews, die leerlingen van de Aegidiusschool een aantal jaren geleden hadden afgenomen bij Hertmenaren die de oorlog hadden meegemaakt. Die vormden de basis waaruit er gewerkt werd. Sommige verhalen werden nagespeeld, alles in authentieke kleding, met voertuigen, wapens en decors uit die tijd. Die beelden, gecombineerd met historische opnames, maken het geheel tot een duidelijk verhaal waarin het verloop van de oorlogsjaren goed tot zijn recht komt. Max van Trommel prijst zich gelukkig dat hij de oorlog overleefd heeft, maar vergeet niet dat hij zijn leven te danken heeft aan moedige mensen die hem als kleine jongetje in huis namen. ‘’Wij woonden in Rotterdam, mijn ouders en grootouders, mijn broertje en zusje en ik. Toen wij moesten onderduiken kwamen we allemaal op verschillende adressen terecht, alleen mijn moeder die in de buurt van Groningen zat, wist waar iedereen was ondergebracht. Mijn vader was gevlucht naar Engeland.’’ Na drie jaar wordt het gezin herenigd, alleen dan blijkt dat opa en oma verraden zijn voor geld en omgebracht in Sobibor. ‘’Wij hebben heel lang nog naar ze uitgekeken in de hoop dat ze terug zouden komen, maar helaas.’’ Een heftig verhaal en een geschiedenis die zeker sporen achter heeft gelaten. Juist daarom besluit Max zich na de oorlog te specialiseren op PTTS(Post Traumatisch Stress Stoornis) en zijn verhaal tot zelfs over de grens van Nederland te vertellen. Niet alleen aan volwassenen, maar juist ook aan kinderen. Om ook hen mee te geven wat oorlog met een mens kan doen.
Nooit Verteld kwam tot stand met financiële ondersteuning van onder meer het Rabofonds, de gemeente Borne, het Pr.Bernhard Cultuurfonds en plaatselijke ondernemers. Het is een initiatief, waaraan vele vrijwilligers hun medewerking hebben gegeven. Een document dat de ervaringen van gewone mensen in beeld brengt in een tijd van onderdrukking en terreur. Het verhaal kan doorverteld worden!
A.H.