23 mei 2018 door: T.Stegeman Raad in de startblokken

Na afloop van de extra raadsvergadering vorige week donderdagavond staat hij nog een minuut of drie voor de camera van RTV Borne, Jan van Helvert van de VVD, de partij die bij de verkiezingen drie zetels binnenhaalde. 

Het triomfantelijke is er wel van af. Het leverde geen wethouderspost op, wat de VVD wel wilde. En op het voor Borne zo belangrijke punt van de infrastructuur: de aanleg van de Verbindingsweg, voelde het VVD-trio zich amper gehoord. Die weg staat te boek als eerste stap van de zogeheten Totaalvisie over wegen en spoor. Het is een breekpunt. Voorlopig in de ijskast ermee. Maar dat  wil de coalitie per se niet.

Donderdagavond komt Van Helvert er nog één keer op terug. Noemt het coalitieakkoord een raamwerk van vijf puzzelstukjes die aan elkaar gelegd, zonder financiële onderbouwing, maar een sober geheel vormen. Het zal het verzet niet verstommen, zegt hij.

Jan de Vries van GroenLinks/PvdA typeert het als niet willen luisteren naar de kiezer. Beter ten halve gekeerd, stelt hij voor.

Kritisch volgen, daar zal het op aankomen bij de VVD en GroenLinks/PvdA. “Dat (kiezers)belang is groter dan ons eigen politieke belang.”

Mieke Visser van de SP formuleert het zo. “Een ideaalvisie uitstralen, solidair, duurzaam en verbindend? Daar zit’m precies nou de kneep. De aanleg van de Verbindingsweg is niet solidair, niet duurzaam en niet verbindend. Of het nu gaat om de inwoners van Zenderen, een optimale afname van de verkeersdrukte en milieubezwaren, of de kosten die we moet afwentelen op onze inwoners.”

Er zijn onderdelen waarop de SP zich wel kan vinden. Zeker waar het gaat om duurzaamheid, sport, welzijn en cultuur, veiligheid en leefbaarheid, burgerparticipatie en bestuurlijke vernieuwing.

Hekelend vragen de SP en GroenLinks/PvdA zich af wat de coalitiepartijen CDA, GB’90 en Borne-Nu zich voorstellen bij ‘educatieve programma’s voor de inwoners van Borne om het risicobewustzijn en kennis over het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen te bevorderen’.

Niet alles is geland

Woordvoerders van GB’90 en het CDA houden het op: niet alles is geland en het gaat erom goede antwoorden te vinden op ontwikkelingen die op ons afkomen. Kortom: “De richting nader invullen, respectvol en constructief samenwerkend”.

Het coalitieakkoord kent overigens ook een lege paragraaf, met blanco pagina’s die de inwoners mogen invullen.

Bram Donkers (GroenLinks/PvdA)  had daarvoor al richting (in)formateur Jeroen Goudt  gezegd dat hij samen verbinden, dat hij dát niet terugziet. Verklaart dat wat Goudt een sobere weerslag vindt van enkele weken constructief onderhandelen en met elkaar praten, wilde Donkers weten. Toegespitst op het wel of niet meenemen van de verkiezingsuitkomst, verlies voor Borne-Nu en winst voor de VVD. De kaarten waren al snel geschud. Van Helvert zei dat niet alleen. Binnen de kortste keren waren de startblokken voor de raad voor de komende vier eenvoudig, lees sober overgeschilderd.

(js)