14 juni 2018 door: T.Stegeman Hertme viert 30 jaar Afrika Festival

Het Afrika Festival Hertme bestaat zijn 30-jarig. Dat wordt op 7 en 8 juli gevierd met oud en nieuw talent en met klanken van de Afrikaanse diaspora in Amerika. Top-act is Afrika’s grootste reggae-ster Alpha Blondy. Hij sluit zondag het festival af

Op zaterdag 7 juli gaat het festival om 13.00 uur van start met het unieke concert dat mede door UNESCO wordt mogelijk gemaakt: Namibian Tales - ‘Kalahari Encounters’. Vier San-vrouwen uit de Kalahari-woestijn, die nog steeds weten te klappen en te zingen volgens de zeer oude en verdwijnende tradities van hun volk, worden akoestisch begeleid door de groep Namibian Tales. De legendarische band ‘África Negra’ uit São Tomé schept daarna een zwoele sfeer met het typische mengsel van rumba en highlife dat door hun fans ‘mama Djumba’ wordt genoemd.

Dan is er ‘Rajery’, de virtuoos op de bamboeharp, met eigen band uit Madagaskar die altijd voor muzikale spanning en verrassingen zorgt.

Tijdens de pauzes op het hoofdpodium loopt de ‘Bande á Pied’ (‘Band te Voet’) ‘Follow Jah’ uit het Caribische eiland Haïti over het festivalterrein. De groep speelt ‘rara’ een opzwepende mix van veelsoortige percussie waaronder ritmisch uitgestoten toetergeluiden, sterk door voodoo beïnvloed.

Op het podium komt nu ‘Togo All Stars’ uit de hoofdstad Lomé met een opwindende eigen samensmelting van jazz, afrobeat, highlife, funk en ook voodoo.

Het avondprogramma begint met ‘Pachibaba’, de explosieve ontmoeting van drie muzikale zwaargewichten: Olivier Araste met zijn hypnotiserende Maloya-zang uit Réunion, de Franse accordeonist Fixi en de onnavolgbare percussionist Cyril Atef. Samen met drie andere muzikanten uit Réunion zullen ze Hertme op zijn kop zetten. De avond wordt afgesloten met een swingende trans-Atlantische ontmoeting: de Colombiaanse groep Alé Kuma en Congolese muzikanten als Dizzy Mandjeku. Ze verenigen de Colombiaanse rumba met Afro-Colombiaanse tradities in de groep ‘de Palenque à Matongé’.

Zondag 8 juli begint om 12 uur met ‘Sona Jobarteh’ uit Gambia. Ze zingt niet alleen prachtig, maar ze is bovendien een van de weinige vrouwelijke koraspelers. ‘Eusébia’ uit Madagaskar was eerder in Hertme als zangeres en danseres bij haar beroemde vader Jaojoby. Ze is inmiddels aan een solocarrière begonnen. Net als op zaterdag loopt ‘Follow Jah’ uit Haïti ook op zondag over het festivalterrein. ‘Chartwell Dutiro’ uit Zimbabwe was ooit een van de belangrijkste leden van de ‘Blacks Unlimited’, de band van de legendarische Thomas Mapfumo. Chartwell komt met zijn band Spirit Talk Mbira waarin nu ook zijn zoon Shorai meespeelt. ‘Debademba’ met de vingervlugge gitarist Abdoulaye Traoré uit Burkina Faso en de Malinese zanger Mohamed Diaby was in 2014 al in Hertme. Het was een doorslaand succes. De nieuwe uitnodiging geldt meteen als presentatie van zijn nieuwe cd.

De Ivoriaanse zanger ‘Alpha Blondy’ is samen met zijn band ‘The Solar System’ een van de beste liveacts uit de reggaewereld. Blondy, ook wel ‘de Bob Marley van Afrika’ genoemd sluit deze 30ste editie van het Afrika Festival af.