4 juli 2018 door: T.Stegeman Harry Krupers neemt afscheid van de Vonder

en heerlijk ontbijt verzorgd door collega’s, opgehaald worden door een Amerikaanse Schoolbus, activiteiten voor en door de kinderen, een geweldige receptie. Harry Krupers is er nog steeds van onder de indruk. ‘’Ik heb genoten! Dit was een feest helemaal toegespitst op de Vonder!’’ Elke bouw had iets ingestudeerd, de Kinderopvang had iets opgezet om de scheidende directeur te verrassen. Zelfs volleybalvereniging Apollo was ingeschakeld voor de catering ’s middags. Kortom alle disciplines binnen het gebouw hadden zich ingezet om deze dag tot een feestelijke dag om te toveren.

Ruim acht jaar stond Krupers aan het roer van de Vonder. Na het vertrek van Jos Brummelhuis nam hij het stuur over. Een besluit waar zijn echtgenote José het niet bepaald mee eens was. ‘’Ik had 34 jaar gewerkt in Delden gewerkt aan Erve ’t Hooyerinck. Gekomen als leerkracht en opgeklommen tot directeur. We hadden een goed team, alles stond perfect op de rails. Ik was vergroeid met die school, maar was tevens toe aan een nieuwe uitdaging.’’ In Borne wachtte hem echter een zware taak. Er moest niet alleen op onderwijskundig gebied veel gebeuren, er was bovendien veel ziekteverzuim onder het team en de werkdruk was enorm. Daar kwam bij dat de school kampte met gebrek aan ruimte en er vier noodlokalen bij geplaatst moesten worden.  Basisschool de Vonder was destijds gehuisvest in de huidige Beekparkschool. Later moest ook nog gebruik gemaakt worden van ruimtes in de Wensinkhof.

In 2013 werden de gesprekken gestart omtrent de nieuwbouw. Het moest een heel nieuw concept worden waarin kinderopvang, een sporthal en een basisschool ondergebracht werden. Bovendien werd er van de bouwers verlangd dat het gebouw dertig jaar lang zou worden onderhouden. Bepaald geen eenvoudige opdracht. Krupers maakte het hele proces van begin tot eind mee en was trots toen hij samen met de hele school het nieuwe onderkomen kon betrekken. ‘’Het mooie is dat we gebruik maken van elkaars specialiteiten, dat we veel samenwerken en dat we ook gebruik kunnen maken van elkaar ruimtes!’’

Groeien tot

grootste school

Nu staat de school weer voor het feit dat er onvoldoende ruimte is. ‘’We tellen inmiddels 486 leerlingen en de prognoses zeggen dat we doorgroeien naar zo’n 600 tot 700 leerlingen. Dat vergt uitbreiding, maar hoe dat gaat gebeuren dat wordt onderzocht’’. Voorlopig, dat wil zeggen voor een periode van maximaal drie jaar wordt er een semipermanent gebouw met zeven leslokalen geplaatst aan de Goudbes.  Dan moet de uitbreiding klaar zijn.

De Vonder is dan de grootste school in Borne. Toch oogt de school niet groot volgens de directeur. ‘’We werken vanuit vier bouwen onder leiding van een bouwcoördinator. Elke bouw heeft zijn eigen afdeling met leerplein. Eigenlijk heel intiem zonder inbreng van andere groepen. Ze werken veel samen, maar alleen met de leerlingen van hun eigen bouw’’.  Het motto van de school is: Van proberen kun je leren. Op de Vonder wordt geprobeerd om het onderwijs aan te laten sluiten bij het kind. ‘’Dat vergt veel van de leerkracht want die moet de ontwikkeling van elk kind bijhouden, maar aan de andere kant kom je zo wel tegemoet aan de behoeftes.’’ Door te toetsen kan de leerkracht zien of een kind de leerstof goed verwerkt heeft. Krupers vindt het dan ook heel jammer dat sommige ouders uitslagen van toetsen te zwaar beoordelen. ‘’Kinderen moeten de kans krijgen om leerstof te verwerken, de een doet daar iets langer over dan de ander. Wat is het probleem? Gun een kind de tijd!’’

Harry Krupers wilde betrokken zijn bij de school en zichtbaar zijn voor iedereen. ‘’Met plezier stond ik elke morgen op het plein om de kinderen te ontvangen en liep daarna mijn rondje door de school. Even kijken hoe het liep, puur uit belangstelling.’’ Dat zal hij zeker missen, maar aan andere kant heeft hij genoeg hobby’s waarin hij zich nu kan uitleven. Bovendien is zijn echtgenote ook met pensioen gegaan en is er weer tijd om te reizen, iets wat beide heel graag doen.

A.H