4 juli 2018 door: T.Stegeman Jan Koehorst op werkbezoek in Kenia

Hij is al weer druk aan het werk in zijn eigen bakkerij, maar zodra het gesprek op Kenia uitkomt, beginnen zijn ogen te glinsteren en verschijnt er een lach van oor tot oor op zijn gezicht. ‘’Een geweldige ervaring die zeker een vervolg krijgt’’, zegt hij uit de grond van zijn hart. ‘’Binnenkort heb ik een evaluatiegesprek met de organiserende stichting en dan zal ik dit zeker bespreken!’’

Koehorst is net terug uit het Afrikaanse land waar hij een bakker van de nodige tips en adviezen heeft voorzien om zijn brood te verbeteren. De warme bakker werd uitgenodigd via de stichting Pum, die zich richt op het uitzenden van professionele vakmensen en managers. ‘’Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel gewerkt, je kunt best van tropenjaren spreken. Op een gegeven moment rijst de vraag: Hoe wil ik verder?’’ Verschillende scenario’s passeerden de revue en belandden weer in de prullenbak totdat hij de St.Pum ontdekte. ‘’De manier van werken, de financiering, het hele beleid sprak mij aan. Deze stichting verzorgt zo’n tweeduizend uitzendingen per jaar door heel Afrika, Azië en Zuid Amerika. Allemaal vakmensen, vaak gepensioneerd, maar met hetzelfde doel en dat is hun kennis delen. Ze worden gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit kwam op mij heel professioneel over’’.

De bakker kwam op verzoek in een bakkerij terecht waar men moeite had met het bakproces. Het product was te grof en te droog. Bovendien was er een fonkelnieuwe oven aangeschaft, maar wisten de bakkers niet hoe het ding werkte. De kennis en deskundigheid van Jan kwamen goed van pas. ‘’De mensen daar zijn van goede wil, ze werken allemaal hard voor hun geld, -niet werken betekent immers geen eten-, maar het gaat allemaal een beetje minder efficiënt.  Wat ik daar in twee weken heb gedaan, zou ik hier in één dag kunnen doen. Het bakproces heb ik aangepast en baktechnisch ook het een en ander verbeterd. Zelfs simpele tips op het gebied van Arbo zijn geheel onbekend. Werken aan een tafel of werkbank is nu eenmaal veel gemakkelijker dan de hele dag gebukt voorover staan. En zo waren er meer hele kleine dingetjes die het werken konden verlichten. Het verbaasde mij van mezelf als druk baasje, dat ik geen enkele moeite had met hun afwijkende manier van werken!’’ Wat Koehorst in Kenia wilde bereiken heeft hij inderdaad bereikt. Het product is verbeterd. Bovendien houdt hij mailcontact, zodat ze hem altijd om raad kunnen vragen. ‘’Het is een hele prettige werkomgeving. Mensen respecteren elkaar en laten elkaar in de waarde, er is absoluut geen stress en geen hectiek.’’ Het bezoek heeft zeer veel indruk op hem gemaakt, zelfs zoveel dat hij de volgende keer zijn echtgenote Cindy meevraagt en er een vakantie bij aan knoopt.

A.H.