11 juli 2018 door: T.Stegeman Zomaar een dorpsgenoot Vandaag: Chris Veldhof

Je komt ze overal tegen: bij de supermarkt, in de wachtkamer bij de huisarts of op straat. Veel mensen groeten elkaar; Borne is een vriendelijk dorp. Elk mens heeft zijn eigen unieke verhaal waaruit blijkt dat die persoon niet ‘zomaar’ een dorpsgenoot is.

Hij hoeft weinig moeite te doen om mensen voor zich in te nemen, ontwapenend als hij is de in 1980 in Albergen geboren en getogen Chris Veldhof. Het wonen in een klein dorp als Albergen heeft hij enkel als voordeel ervaren. Inderdaad is het er van ‘ons kent ons’, maar dat vindt Chris wel prettig. Moet er een klus worden geklaard dan is er meteen voldoende mankracht voorhanden; je doet nooit tevergeefs een beroep op de mensen uit het dorp.

Na de basisschool in Albergen bezocht Chris de Mavo in Almelo. Hierna ging hij door naar het ROC waar hij voor de richting ‘toegepaste vormgeving’ koos. Zijn volgende stap was de AKI in Enschede. Omdat Chris praktisch is ingesteld sloot deze opleiding niet aan bij zijn leef- en denkwereld, reden waarom hij na twee jaar hiermee stopte. Ja, en wat moet je dan?

Chris was een jongen die van kinds-af-aan bezig was met tekenen. Deed hij dat eerst op een vel papier, later werd het een doek en nog later had hij steeds meer ruimte nodig waardoor hij muren ging beschilderen. In eerste instantie deed hij dit voor familie en goede kennissen tot het zich ging uitbreiden buiten deze kring en buiten het dorp.

Zijn keuze was hiermee gemaakt. Mond-tot-mond reclame bleek goed te werken. Toch ging Chris met ook zijn map met werk onder de arm langs bij interieurbedrijven, attractieparken, campings e.d. om zijn werk aan de man te brengen. En verkopen dat kan Chris wel. Met zijn open houding en zijn vlotte babbel weet hij veel mensen voor zich in te nemen. Maar uiteindelijk telt toch het resultaat en dat mag er wezen.

Chris heeft zelfs voor Hennie v.d. Most 265 vakantiehuisjes met clowns mogen versieren. Met behulp van studenten van de kunstacademie heeft hij deze klus geklaard.

Ook in zorgcentra wordt hij gevraagd om o.a. snoezelruimtes een mooie beleving te verzorgen. Gaandeweg breiden zijn werkzaamheden zich steeds verder uit. Hij heeft zelfs enkele uitvaartkisten van een persoonlijke beschildering mogen voorzien.

Intussen heeft hij zich ook toegelegd op het geven van workshops voor bv. bedrijfsuitjes of vrijgezellenfeesten.

In Borne heeft hij bij diverse ondernemers raamschilderingen mogen maken. Deze bevatten vaak een bepaald thema, zoals Sinterklaas of Kerst.

Chris kan alleen maar enthousiast zijn over zijn werk. Hij is altijd creatief bezig, 24 uur per dag. Momenteel probeert hij meer diepte in zijn werk aan te brengen door middel van het toevoegen van 3D-elementen, zoals het hekwerk op bijgaande foto.

Inmiddels heeft zijn zaak zich zover uitgebreid dat het hem handig leek om alles rondom zijn huis te kunnen organiseren. De keuze als woonplaats is daarmee gevallen op Tubbergen, waar geschikte ruimten voorhanden waren. “Jammer dat we Borne gaan verlaten, we hebben hier met veel plezier mogen wonen” laat hij weten. Aangezien de huizenmarkt momenteel een gekkenhuis is, hadden ze hun huis aan het Ridderspoor eerder verkocht hadden dan verwacht was..  Volgende maand vertrekken ze naar Tubbergen. Niettemin is hij ook voor de Bornse inwoners nog steeds bereikbaar. (zie: www.chrisveldhof.nl.)

Niettemin is Chris Albergen altijd trouw gebleven. Zo is hij al jaren voorzitter van het ‘houtdorp’, de vakantiespelen waar jaarlijks rond 250 kinderen van hout hun eigen hutten mogen bouwen. Hierbij zijn ongeveer 100 vrijwilligers betrokken.

Bij alle creatieve activiteiten die in dit dorp plaatsvinden is Chris nog steeds actief: van het meehelpen met carnavalswagens tot aan hulp bieden bij het vestigen van recordpogingen. Voorbeeld hiervan is de hoogste toren bouwen van lego-steentjes. De saamhorigheid van het dorp wordt met dergelijke activiteiten sterk benadrukt.

Kortom: Chris is een bezige, sociale, creatieve en actieve man waar niet vaak tevergeefs een beroep op wordt gedaan. Jammer dat deze kleurrijke dorpsgenoot Borne gaat verlaten.

TSp.