Door Annemarie Haak
Om ook in de toekomst goed te kunnen blijven functioneren hebben de besturen van StKomt, de katholieke scholen en Marcant/BSV, de protestants-christelijke en de bijzonder neutrale scholen, besloten om te fuseren. Er wordt het komende schooljaar al intensief samengewerkt, zodat met ingang van 2019 de fusie een feit zal zijn. De nieuwe schoolvereniging omvat dan zo’n 4000 leerlingen en zal dan bovendien een nieuwe naam krijgen.
Het zat al enige tijd in de pen. Vanuit de overheid worden steeds meer taken bij de schoolbesturen neer gelegd. Door samen te gaan, kunnen deze taken beter verdeeld worden. Daarbij komt dat het onderwijs te maken heeft met krimp, de leerlingenaantallen dalen. Bovendien gaan er dit jaar en ook de komende jaren veel leerkrachten met pensioen en blijft de aanwas van jonge leerkrachten achter.
‘’Wij willen kwalitatief goed onderwijs geven, daar staan we voor, maar als we dit ook in de toekomst willen blijven doen, dan moet er wel iets gebeuren’’, verklaart Frank Konings, algemeen directeur van St.Komt. Samen met Ralph Dwars, zijn collega van Marcant/BSV gaat hij de nieuwe opzet leiden en besturen. Het doel is om alle scholen onder één dak te brengen waarbij de eigen identiteit behouden blijft. Zo blijft de levensovertuiging bestaan en ook de manier van lesgeven, het traditioneel vernieuwend onderwijs, blijft behouden. St.Komt heeft momenteel tien scholen onder haar beheer en Marcant/BSV twaalf. De aangesloten scholen zijn in Borne en in de omliggende plaatsen gelegen, waaronder Hengelo, Delden, Markelo, Bentelo en Goor.
De besprekingen om te komen tot een fusie zijn in 2012 reeds in gang gezet en sindsdien is er veelvuldig overlegd met diverse instanties waaronder de Raden van Toezicht, GMR en de MR-en van de aangesloten scholen. Dit heeft ertoe geleid dat er steeds intensiever met elkaar samen gewerkt is. De beide schoolbesturen zijn reeds in hetzelfde gebouw aan de Oostermaat gevestigd, dat vergemakkelijkt de te nemen vervolgstappen. De komende tijd zullen dossiers van elkaar overgenomen worden en de interne begeleiders(IB-ers) breder ingezet. Ook formele zaken als bestuursoverdracht en statutenwijziging bij de notaris, een nieuwe huisstijl en het bedenken van een nieuwe naam moeten geregeld worden. Het streven is om per 1 januari de nieuwe schoolvereniging te kunnen presenteren.
Scholen worden
samengevoegd om gezond te blijven
‘’Het onderwijs is volop in beweging. We zijn bezig met het opzetten van IKC’s waarbij alle kinderen van 0 tot 12 jaar op één locatie kunnen worden opgevangen. Daarnaast hebben we in Borne te maken met het Integraal Huisvestingsplan, waarbij we uitgaan van vijf instroompunten. Dit heeft tot gevolg dat een aantal scholen samen gevoegd moet worden en dat er ook scholen verdwijnen zoals onder meer de Esch. De meeste groei zit in de Bornsche Maten. De basisscholen de Vonder en Beekpark kampen met ruimtegebrek, terwijl andere scholen juist krimpen. In Delden hebben we onlangs van vier scholen twee scholen moeten maken. Dit soort zaken moet allemaal goed geregeld worden’’, aldus Konings. Daarbij speelt tevens dat het imago van het onderwijs minder aantrekkelijk is geworden. De werkdruk is hoog, de salariëring naar verhouding laag, er is ontevredenheid, maar daarnaast is de betrokkenheid van leerkrachten met name in het primair onderwijs erg groot. ‘’Door onze krachten te bundelen kunnen we beter op situaties inspelen, als grotere schoolvereniging staan we sterker,’’ haakt Dwars in.
Uiteraard heeft de fusie ook gevolgen. In Borne kan door de fusie gevolg gegeven worden aan de uitvoering van het Integraal Huisvestingsplan. Een aantal scholen zullen op termijn worden samengevoegd of fuseren. Dit betreft onder meer de basisscholen Sprankel met De Wheele, Jan Ligthart met ’t Oldhof en ’t Iemnschelf met Prisma. Het is nog niet bekend in welk tijdsbestek dit gaat gebeuren.