8 augustus 2018 door: T.Stegeman Volop kant in het Bussemakerhuis en het Zoutmuseum

Het Bussemakerhuis staat de komende weken in het teken van kant. Kant in al zijn facetten is er te zien en te bewonderen. Het betreft hier een hele bijzondere tentoonstelling die gehouden wordt in samenwerking met het Zoutmuseum in Delden. Twee gerenommeerde organisaties op het gebied van kant, de Hengelose kantkloskring Het Kaantklöske en de ontwerpgroep het Kanteon, hebben de organisatie in handen. 

‘’We zijn al een aantal jaren bezig met de voorbereidingen’’, vertelt Wilma Witteman, hoofd van de tentoonstellingscommissie. ‘’Meestal worden dit soort exposities in het westen gehouden, het Kanteon heeft zelfs nog niet eerder in Twente geëxposeerd, het is dus heel bijzonder dat we dit nu in onze regio hebben!’’ De reden ligt onder meer in de verjaardag van Het Kaantklöske, dat dertig jaar bestaat. Bovendien valt de expositie samen met een internationaal congres, Oifa,  dat begin augustus in Amsterdam gehouden wordt. Hier komen de echte kantliefhebbers op af waaronder grote groepen uit Oost Europa waar het kant altijd heel erg populair is geweest.

In het Bussemakerhuis is onder meer veel oud en antiek kant te zien uit de 18e en 19e eeuw. Losse kanten ornamenten, maar ook kleding van kant waaronder een prachtige doopjurk. Bovendien is er aandacht voor het kantklossen in het algemeen. Verschillende kloskussens uit diverse landen van Europa zijn er te bewonderen.

Het Bussemakerhuis is van oorsprong een fabrikeurswoning, waar het linnen opgekocht werd dat gemaakt was door de thuiswevers. Linnen werd geweven met garen afkomstig van de vlasvezel. Dezelfde vlasvezel werd ook gebruikt bij het kantklossen. ‘’Er zijn echter heel veel verschillende soorten kant. Dat heeft onder meer te maken met de grond waarop de vlas verbouwd werd. Het Brusselse kant is zo beroemd, omdat hier de mooiste vlas verbouwd werd. Zo kreeg je het mooiste resultaat!’’ In het Bussemakerhuis is met name de historische kant belicht, terwijl het Zoutmuseum zich richt op het hedendaagse kantklossen.

Oude techniek komt weer tot leven

‘’Wij merken dat kant weer in opmars is, met name het kantklossen’’, vervolgt Witteman. ‘’In tal van plaatsen worden weer cursussen gegeven en ontstaan kantklosgroepen.’’ Deze oude techniek stamt uit Venetië. Rafels aan de mouwen van blouses werden met een mooi sierrandje weggewerkt. Dat ontwikkelde zich langzaam maar zeker tot het verfraaien van kleding, kanten kragen, manchetten, maar ook knipmutsen en pelerines. In Twente zijn veel prachtige knipmutsen gemaakt, die hier te zien zijn. Het werd een geheel eigen manier van handwerken. In de verschillende kamers van het Bussemakerhuis zijn de meest uiteenlopende creaties te bewonderen. Aan de hand van een informatielijst kan de bezoeker de verschillende stukken bekijken. Bovendien zijn twee kunstenaars uitgenodigd die kant op een hun eigen manier in beeld brengen. Emma en Sophie Bijkerk, twee zussen die onlangs zijn afgestudeerd aan de kunstacademie, exposeren hun werk. De ene als fotografe, de andere als schilder. De kunstenaars laten de bezoekers genieten van hun kijk op kant.

‘’Wie deze tentoonstelling samen met de expositie in het Zoutmuseum wil bekijken, kan gebruiken maken van de kantfiets, een versierde fiets waarmee men vanaf het Bussemakerhuis door de prachtige bossen van Twickel naar Delden kan fietsen. In omgekeerde richting kan dit ook. Met een gecombineerd toegangskaartje van 6,50 euro is dit goed te doen en heeft men een prachtig overzicht van het kantklossen.’’

De expositie werd op 1 augustus geopend en blijft zes weken te bezichtigen tot 9 september.

Kijk op facebook voor een impressie     

A.H.