30 augustus 2018 door: T.Stegeman We krijgen er een mooie straat voor terug

Deze week is men begonnen aan het kappen van zo’n dertig eikenbomen aan het Blauwgras in de wijk Stroom Esch. De weg is vanwege deze werkzaamheden afgezet. Aanwonenden kunnen onder begeleiding van een van de medewerkers langs de versperringen geloodst worden. De bomen worden gekapt omdat ze voor overlast zorgen. De wortels drukken het wegdek en de trottoirs omhoog met alle nadelige gevolgen van dien. Dit komt waarschijnlijk omdat de bomen niet aan voldoende vocht kunnen komen. Bovendien worden de eiken veel te groot voor de straat, de eikels en ook de bladval veroorzaken veel problemen. Na de kap zullen er nieuwe jonge bomen geplant worden, die minder groot worden. Overigens worden niet alle bomen die aan weerszijden van de straat staan gekapt. Enkele exemplaren blijven staan. Dat zijn die bomen die voldoende grond rondom de stam hebben en zodoende voldoende leefruimte hebben.

Wijkvoorzitter Frans Edelijn is zeer content over het verloop van de kap. ‘’Het is keurig geregeld. Telkens wordt er een deel van de straat afgezet, zodat de man met de kettingzaag zijn werk kan doen. Eerst de takken en vervolgens de stam. Alles wordt vervolgens weer netjes opgeruimd’’. Edelijn verwondert zich dan ook over de onrust van enkele aanwonenden, enkele dagen geleden in de regionale krant.  ‘’Deze kap is van te voren aangekondigd en besproken, de onrust is dus niet terecht. Uiteraard is het dan even aanpassen geblazen, maar daarvoor krijgen we een mooie straat weer terug!’’

De werkzaamheden zullen ongeveer vijf tot zes weken in beslag gaan nemen. Na de kap, moeten de wortels en de stobben verwijderd worden. De herplant zal waarschijnlijk in december plaats vinden.

Na het Blauwgras gaan de werkzaamheden verder aan de Stroom Eschlaan, ook daar moeten bomen gekapt worden.

A.H.