30 augustus 2018 door: T.Stegeman Raad aan zet om horeca Weleveld te legaliseren

De gemeenteraad mag het zeggen. Als het kan in een van zijn eerstkomende vergaderingen.

Waar gaat het over? Over de horeca-activiteiten bij de golfbaan Weleveld in Zenderen. De fracties van de VVD (oneigenlijk gebruik?) en GB90 (kan het wel?) stelden er vragen over. Vorige week kwam het college van B en W met de antwoorden.

Uit die reactie valt op te maken dat de eigenaar van de uit een executieverkoop opgekochte golfbaan maar een verzoek om een  bestemmingsplanwijziging moet indienen. Dan komt het mogelijk wel in kannen en kruiken. Stemt de raad, als bevoegd orgaan om bestemmingsplannen vast te stellen en te wijzigen, niet met die aanpassing in, dan is het ‘over en uit’.

Het college geeft in zijn zes pagina’s tellende beantwoording om te beginnen aan dat het ‘wel degelijk een en ander tegen de horeca-activiteit heeft ondernomen’. Gekeken is naar het bestemmingsplan Buitengebied Borne. ‘Ondergeschikte horeca’ is toegestaan. Daaronder wordt verstaan het beperkt verstrekken van drank en etenswaren als je daar golft.

Kom met een goed verzoek, luidt 

Weltens boodschap

Daar hield de bistro zich niet aan. Medio april kreeg de eigenaar van Weleveld Golf het verzoek ‘het gebruik van zelfstandige horeca te staken en gestaakt te houden’. Er werd geen gevolg aan gegeven. De eigenaar van het restaurant Al Capone vraagt om handhaving van de bistro. “Wat daar gebeurt is illegaal”, zegt hij vol verbazing. “Het gaat om het naleven van de wet.”

Twee maanden later stelt het college zich op het standpunt dat Weleveld Golf een goed ruimtelijk onderbouwd verzoek bij de gemeenteraad mag indienen ‘om de bestemming zodanig aan te passen dat de (horeca-)activiteiten ook juridisch zijn toegestaan’. Afhankelijk van de deugdelijkheid van dat verhaal zal het college de raad adviseren over het al dan niet legaliseren van de activiteiten.

In strijd met

Burgemeester Rob Welten als portefeuillehouder handhaving wijst de eigenaar van Weleveld Golf er vervolgens ‘nog eens nadrukkelijk op’ dat de horeca-activiteiten niet alleen in strijd zijn met het bestemmingsplan. Er ontbreekt ook een Drank- en horecavergunning. “In het kader van de handhavingsstrategie moeten wij ook de mogelijkheid van legalisatie onderzoeken”, voegt de burgemeester eraan toe. Kom met een goed verzoek, luidt Weltens boodschap. Dan kunnen we onderzoeken of de situatie te legaliseren is.

Geconstateerd wordt nu dat reclame voor de horeca is gestopt en dat er een aanvraag voor de Drank- en horecavergunning is ingediend. Ook het principeverzoek om het bestemmingsplan te wijzigen bereikte het gemeentehuis. Het ligt er ‘in concept’, zoals dat wordt genoemd.

Procedure

Het woord is tot slot aan de raad. Het college wil horen of de ruimtelijke onderbouwing al dan niet voldoende is om in te stemmen met het starten van de procedure die moet leiden tot wijziging van het bestemmingsplan.

(js)