7 september 2018 door: T.Stegeman Harmke Willems taalheld 2018

Dat Harmke Willems van de bieb een enorme passie heeft taal, is bij velen al bekend. Maandagmiddag werd dat nog eens onderstreept met de nominatie Taalheld van 2018. Een delegatie van de St.Lezen en Schrijven was naar het Kulturhus gekomen om haar de versierselen te overhandigen. Harmke is samen met tien anderen uit de provincie genomineerd voor de titel Taalheld 2018 in de provincie Overijssel. Eind van de week wordt bekend of zij of wellicht iemand anders deze titel krijgt. Vervolgens kunnen alle winnaars nog door naar de landelijke wedstrijd. In die competitie valt in januari de uitslag.

Behalve deze nominatie viel haar project Taalhuis in de prijzen. Beleidsmedewerker Gemma van der Velde van de gemeente, roemde Harmke en haar team. Een dubbele prijs dus. Geheel toevallig, want het was tevoren niet bekend dat beide prijzen op dezelfde dag zouden worden uitgereikt. ‘’Harmke zet zich samen met haar team voor de volle honderd procent in. Hiervoor zijn wij deze stuurgroep als gemeente heel erkentelijk!’’

Harmke was geheel beduusd door deze aandacht. In deze week van de Analfabetisering is de biebmedewerkster volop in touw met dit project, maar desondanks was ze wel heel erg trots. ‘’We zijn erg veel met taal bezig, vanaf Boekstart voor de allerkleinsten tot aan luisterboeken voor senioren. Een project van 0 tot 100 zou je kunnen zeggen. We zijn er ontzettend trots op dat we alle leeftijdscategorieën kunnen bedienen en uiteraard doe ik dit niet alleen maar met een geweldig team en veel vrijwilligers!’’ verklaarde ze bescheiden.  De nominatie is dan ook een bekroning van dit werk. Harmke houdt van taal. Al op haar veertiende deed ze mee aan een schrijfwedstrijd en werd haar inzending afgedrukt in de Margriet. Lezen doet ze eveneens ontzettend graag en daarom vindt ze het ontiegelijk belangrijk dat er veel aandacht is voor taal en lezen. ‘’Taal verrijkt je leven. Door de taal kun je integreren. We zijn nu bezig met een project om kinderen met een taalachterstand op basisscholen extra hulp te bieden. Dit gaan we doen in samenwerking met de scholen!’’ Kortom deze bezige bij heeft haar werk nog niet af!

A.H.