12 september 2018 door: T.Stegeman Wandeling naar de nacht

Politiek verslaggever Jan Stoop, oftewel de persmuskiet zoals hij zich tijdens de presentatie van het Groot Borns Dictee noemde, was net als de vorige keer de bedenker van de tekst. Had hij de eerste keer het Mariakapelletje als onderwerp gekozen, deze keer beschreef hij de gang van een persmuskiet naar huis, ‘’na afloop van een politiek beraad ten gemeentehuize’’. Hoe hij tijdens deze wandeling ziet hoe het centrum van het dorp verstilt en zich langzaam in slaap dommelt. Zo’n twintig deelnemers bogen zich over het witte papier en probeerden zo goed mogelijk en met zo min mogelijk fouten de bloemrijke tekst, die in kleine delen werd voorgelezen op te schrijven.

Veel deelnemers hadden al eens eerder deelgenomen, er waren echter ook debutanten. Zelfs ‘’nieuwe Nederlanders’, drie mensen afkomstig uit Eritrea en Syrië, die zich hadden aangemeld. Vanuit de inburgeringscursus waren zijn gestimuleerd.  Helaas was dit dictee te moeilijk. ‘’Luisteren en begrijpen is al lastig en dan moet ik nog schrijven’’, verklaarde een van hen. Harmke Willems van de organisatie opperde dat het wellicht een idee zou zijn om speciaal voor deze mensen een soort van dictee te organiseren. ‘’De tekst zou dat aangepast kunnen worden!’’

Winnaar van deze editie werd Jan Riefel, een voormalige agrariër uit Twello. Na de correctie bleek dat hij alles goed, dus een geheel foutloos dictee had geschreven. De man bleek vaker mee te doen. ‘’ik ben al op meerdere plaatsen in Overijssel geweest’’, zo liet hij na afloop weten.  Voor hem in ieder geval de eeuwige roem.

A.H.