12 september 2018 door: T.Stegeman Anka Jacobs presenteert Een kameel op de stoep

Velen kennen haar als fractieleider van de VVD in de Bornse gemeenteraad, maar Anka Jacobs is ook auteur. Dit keer brengt de schrijfster haar eerste kinderboek op de markt: Een kameel op de stoep. De hoofdpersonen zijn haar eigen twee honden Abel en Bobik die tal van avonturen beleven. Hele actuele thema’s komen voorbij, die de schrijfster op een hele eigenwijze en persoonlijke manier aan de orde stelt. Een kameel op de stoel is verkrijgbaar in de boekhandel en kost 14,95 euro.

Vandaag, woensdag, zit ze samen met illustrator Ellen Hooghoudt bij Boekhandel Bruna om haar boek te signeren. Ze hebben zichzelf de naam ‘’Stinkzusjes’’ gegeven. Deze naam verwijst naar de stinkdieren Tinka en Eva in haar boek. In het boek presenteert Anka verschillende dieren, ieder afkomstig uit een land. Uit Engeland komt Abel, de ondeugende corgi die het leuk vindt om zich te verkleden. Verder maken we kennis met Alli, de trotse adelaar uit Duitsland en met Appie, de neusaap uit Borneo. Aruba levert Frans de vriendelijke Flamingo en die is weer getrouwd met Bokt, het miniatuurpaard uit Saoedi Arabië, dat gek is op water. Uit ons eigen land verschijnt VIP op het podium, een Very Important Pig. Hij is directeur van de boerenbank Het Spaarvarken. De typetjes hebben allemaal heel herkenbare karakters en dat maakt het boek zo anders dan anders. ‘’Ik wilde iets doen tegen vooroordelen. Mensen hebben zo gauw hun mening klaar. Geef iemand toch het voordeel van de twijfel. Wat meer begrip tonen voor de ander en voor andere culturen. Dat maakt het leven een stuk makkelijker!’’ Dat thema speelt in het hele boek.

Een feest, voorafgegaan door tal van obstakels

In eerste instantie vond de schrijfster het heel eng om haar boek te presenteren. Je geeft jezelf immers behoorlijk bloot. Het hele proces van schrijven tot boek, heeft dan ook ruim twee jaar geduurd. ‘’Kinderboeken zijn bij uitgevers niet zo populair, dus ik heb enorm moeten praten om ertussen te komen.’’ Uiteindelijk lukte het haar en maakte ze tevens kennis met Ellen Hooghoudt, die het boek van illustraties voorzag. ‘’Direct met onze eerste kennismaking klikte het. We zijn nu dikke vriendinnen geworden en trekken veel samen op. Ik zie dit boek dan ook als een product van ons tweetjes!’’

Zoals gemeld noemen ze zich de ‘’Stinkzusjes’’. Deze dieren werken in het boek voor de Geheime Stinkdienst en moeten de Amerikaanse president beschermen. Ze worden naar Mexico gestuurd om Bobik, een Russische boxer in het oog te houden. Maar dan worden ze geconfronteerd met een gigantische muur, die hun eigen president heeft laten plaatsen. Dit probleem waarvoor Tinka en Eva staan is niet het enige dat speelt in het boek. De rode draad is de bruiloft van Nomaad het kameel. Carlos de Cavia heeft hiervoor een groot feest opgezet in Mexico waarvoor alle dieren worden uitgenodigd. Maar voor het zover is moeten de nodige hobbels en obstakels overwonnen worden.

Deze week gaan de Stinkzusjes op bezoek bij diverse scholen waaronder het Prisma, de Vonder, de Esch en het Iem’nschelf. ‘’We introduceren het boek en vertellen de kinderen waarom het geschreven is.’’ Vanaf 14u zitten Anka en Ellen bij Bruna

A.H