21 september 2018 door: T.Stegeman Dirk de (foto)Graaf kan niet zonder camera

Fotograferen is zijn lust en zijn  leven. Er kan geen evenement in Borne plaats vinden zonder dat Dirk de Graaf het vastlegt op zijn camera. Vanaf de meest ongelooflijke plekjes probeert hij een zo perfect mogelijk plaatje te schieten. Zijn archief bevat duizenden opnames. Van het carnaval, de Palmpasen optocht, het paasvuur tot aan sloopwerkzaamheden en nieuwbouwprojecten. Zo heeft hij veel en maakt hij nog steeds veel foto’s voor de Bornse Courant. Onlangs besloot hij om zijn collectie veilig te stellen en schonk een aantal harde schijven vol met opnames aan het gemeentelijk archief. Veel van deze plaatjes zijn naderhand op de site van Mijn Stad Mijn Dorp geplaatst. Maar dat betekende allerminst het einde van zijn hobby. Integendeel! Ondanks het feit dat het lopen minder gemakkelijk gaat, kun je Dirk nog steeds op diverse locaties tegen het lijf lopen.

Zoals momenteel op het nieuwe industrieterrein de Veldkamp. Daar wordt voortdurend gebouwd, waardoor het landschap volop in beweging is. Met zijn scootmobiel tuft de fotograaf een aantal keren per week richting Westermaat. Ergens op klimmen zodat hij iets hoger staat lukt niet meer. ‘’Voorheen vroeg ik altijd een kraanmachinist of ik even mee mocht naar boven. Ben zelfs al eens in een helikopter geweest en boven op de torenflat van Lesscher, maar dat wordt nu lastig!’’  Om dat probleem op te lossen heeft hij een flexibel statief gekocht. Een uiterst flexibel exemplaar dat De Graaf op zijn scootmobiel kan monteren. Daarop past een camera en zo kan Dirk zelfs vanuit 7 meter hoogte opnames maken. Thuis op zijn computer laat hij trots de plaatjes zien. ‘’Bedrijven waarderen dit eveneens en menigeen heeft al een foto van mijn hand in de zaak hangen’’, vertelt hij trots. De fotograaf is erg kritisch, elke opname moet haarscherp zijn en om dat resultaat te bereiken heeft hij verschillende camera’s en lenzen. Sommige kan hij zelfs met een IPad bedienen. ‘’Vooral voor het maken van filmpjes heb je speciale apparatuur nodig. Ik film zelfs tijdens het rijden met mijn scootmobiel, de camera en ook de microfoon moeten dan wel stil hangen!’’ Dirk legt contact met de uitvoerders op de diverse bouwlocaties en krijgt zo de kans om op mooie plekjes te werken. ‘’Zo heb ik onder meer de aanleg van de Zuidelijke Randweg in beeld gebracht. Ik heb zeker 3000 foto’s gemaakt en heb zo het hele proces vast kunnen leggen.’’

Ook de protesten in Zenderen tegen de aanleg van de Verbindingsweg en de verkeersproblematiek werden door Dirk vastgelegd. Regent het toevallig die dag, dan is dat voor Dirk geen probleem. Met een speciale kap beschermt hij zijn apparatuur en kan toch filmen

De fotograaf is bijna dagelijks op pad en krijgt ook wel eens te maken met vragende blikken. ‘’Het is natuurlijk vreemd als je een scootmobiel ziet, die een hele lange staaf aan de stoel bevestigd heeft.  Ik moet dan eerst uitleggen waar ik mee bezig ben voordat ik verder kan.’’ Gelukkig heeft hij nooit nare dingen mee gemaakt. ‘’Als mensen eenmaal weten waar ik mee bezig ben, dan is het goed.’’

Momenteel is hij bezig met opnames door de omgeving. Mooie routes om te fietsen of ook met een scootmobiel te rijden. Het is de bedoeling dat deze met een beeldschermpje op het stuur gemonteerd kunnen worden. Dit project is nog niet klaar, dat duurt nog even.  Kortom, de camera houdt Dirk de (foto)Graaf op de straat.

A.H.