3 oktober 2018 door: T.Stegeman Familiereünie: Familie Helle kwam 70 jaar geleden naar Borne

De familie Helle, die destijds woonachtig was in het Drentse Klazienaveen, bestond uit een gezin van negen kinderen. Voor vader die de kost verdiende als turfsteker, was  het een zwaar bestaan voor een karig loon.

Aangezien de fabriek Spanjaard in Borne destijds op zoek was naar arbeidskrachten  voor de textielindustrie werden met name grote gezinnen in Drente hiervoor benaderd.

Mevrouw Helle en dochter Irma Kokenberg – Helle vertellen dat het gezin Helle , mede vanwege het feit dat de textielindustrie meer toekomstperspectief bood,  in 1948 met acht kinderen naar Borne kwam. Een kind bleef vanwege een relatie in Drenthe achter.

Het gezin kwam te wonen aan de Oude Almeloseweg, maar verhuisde later nog diverse keren binnen Borne.

In het begin werkte alle gezinsleden bij Spanjaard. En hoewel de vrouwen Spanjaard trouw bleven hebben de mannelijke gezinsleden later gekozen voor ander werk.

Elke vijf jaar organiseert de familie Helle een familiereünie in de buurt van de steeds wisselende organisatoren. Zo zijn er familieleden naar Terschelling vertrokken, naar Emmer Compascuum, Den Haag en Olst, maar de meesten zijn in en rond Borne gebleven.

Omdat het dit jaar 70 jaar geleden is dat de familie in Borne neerstreek werd deze reünie  hier georganiseerd. Rond 60 mensen waren aanwezig bij dit festijn, waarbij een rondje Borne gedaan werd langs de woningen waar de eerste familie Helle gewoond heeft. Daarna was er een gezellig samenzijn met een buffet.

TSp.