3 oktober 2018 door: T.Stegeman Renate Lammertink verruilt mode voor lesgeven

Ze heeft een van de kleinste modewinkels in het centrum. Renate Lammertink runt nu zo’n vijf jaar Chicks and Fashion aan de Nieuwe Markt. Leuke eigentijdse damesmode voor een betaalbare prijs heeft ze in huis en daarbij wisselt haar collectie voortdurend. Ze wil niet teveel van hetzelfde in huis hebben. Maar nu heeft de eigenaresse besloten om haar hart te volgen en kiest  voor een loopbaan in het onderwijs. Een passie die ze altijd al heeft gehad, maar om verschillende redenen nooit heeft gevolgd. Na het afronden van de middelbare school koos ze voor een baan als secretaresse. In diezelfde periode haalde ze tevens haar ondernemersvakdiploma en toen het bedrijf waar ze reeds vijftien jaar werkzaam was besloot te fuseren, koos ze voor een andere richting. Ze zag aan het Dorsetplein een winkelunit leeg staan en koos voor het ondernemerschap. ‘’Mode heeft mij eveneens altijd getrokken en ik vind het nog steeds heerlijk om hier te werken.’’ Maar ondertussen bleef het onderwijs trekken. ‘’Destijds toen ik voor een opleiding moest kiezen, heerste er veel werkloosheid. Veel leerkrachten hadden grote moeite om een baan te vinden, moesten lange tijd genoegen nemen met tijdelijke baantjes en invalwerk en kozen uiteindelijk voor een andere richting. Vandaar dat ik er toen maar niet aan begonnen ben.’’ Maar nu het tij keert en er zelfs een tekort aan docenten dreigt, trekt Renate de stoute schoenen aan. Ze gaat Frans studeren. ‘’Ik heb onlangs al een korte periode stage gelopen op scholengemeenschap De Grundel om te kijken of het echt wel was wat ik wilde, ik ben immers al 53 en ontdekte toen dat dit is wat ik eigenlijk altijd al gewild heb. Ik ga voor docent Frans!’’

Renate is behoorlijk taalvaardig en kan zich in het Frans goed redden. Ze verwacht dus dat ze niet zo heel veel tijd nodig heeft voor haar opleiding. Dit besluit heeft echter consequenties voor haar damesmodezaak. Studeren en full time een zaak runnen, lukt niet. Dus besluit de ondernemer om de openingstijden aan te passen. Met ingang van 1 oktober is Chicks and Fashion alleen op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag van 12u tot 17u geopend.

A.H.