3 oktober 2018 door: T.Stegeman Laurien Verheijen naar EK Groepsturnen Team moet alle kosten zelf betalen

In oktober zal het Europees Kampioenschap Teamgym plaatsvinden in Portugal. Vanuit Nederland doet een senioren mix team mee. Teamgym is een sport waarbij je met een team op drie onderdelen actief bent: mini-trampoline, tumbling en de vloeroefening. Het laatste houdt een groepsdans in met turnelementen op de vloer. Laurien Verheijen behoort tot dit team dat zich gekwalificeerd heeft. Ze studeerde in Rotterdam en heeft in deze stad haar woonplaats gevonden. 

Turnen is Lauriens grote passe. Als meisje van vier stapte ze aan de hand van haar moeder de gymzaal van Borne’28 binnen en vanaf het eerste moment voelde ze dat dit goed zat. Ze trainde veel en vaak , ontwikkelde zich en kwam uiteindelijk in de selectie terecht. Ze turnde veel wedstrijden ,maar de kroon op haar werk was wel de deelname aan het NK. ‘’Turnen is een individuele sport, je kunt het doen wanneer het jou uitkomt en je werkt met je eigen lichaam. In de selectie trainde ik zeker vijf keer per week. Steeds probeerde je weer iets beter te worden. Daarnaast trainde ik de jonge turnsters van Borne’28.’’  Totdat ze ging studeren, eerst in Groningen en later in Rotterdam. Toen was er geen tijd meer voor turnen. Hoewel, ze bleef het op een lager niveau wel door doen. ‘’Ik bleef lesgeven, met name in de weekenden als ik weer in Borne was.’’

Ook haar eigen conditie bleef ze op peil houden. Toen ze dan ook hoorde over een springteam, was ze erbij. ‘’Ik weet van mezelf dat ik veel lef heb, dat heb je nodig bij de springonderdelen.’’ Ze pakte het trainen weer op en wist zichzelf te kwalificeren voor het team. ‘’In april van dit jaar kregen we van de bond groen licht. Een jury had ons beoordeeld en goed bevonden, we mochten ons land vertegenwoordigen op het EK in Lissabon!’’ Een geweldig bericht maar toen werd het heel serieus.

Geen Olympische sport, dus geen steun!

‘’We trainen nu vier keer per week en daarnaast doe ik nog kracht- en conditietraining.’’  Regelmatig komt de groep bij elkaar om samen te oefenen. ‘’Met name bij de vloeroefening waarbij vooral gelet wordt op het synchroon turnen, is het heel belangrijk dat we dit samen met de hele groep doen. Het team bestaat uit vijf heren en vijf dames. Een aantal van hen komt uit Rijssen, daarom staat de generale repetitie in deze plaats op de rol. Die zal plaatsvinden zaterdag 6 oktober van 16.30-17.30 uur in Sporthal de Kruidenwijk, adres: Kuperserf 41 te Nijverdal. Belangstellenden die willen kijken zijn welkom.

Laurien is beretrots dat ze met haar team naar Lissabon mag afreizen. Er zit helaas een keerzijde aan dit prachtige EK. Teamgym wordt niet gezien als Olympische sport en het team krijgt daarom geen financiële steun vanuit de KNGU, de gymnastiekbond. De deelnemers moeten de hele reis zelf bekostigen. Alle kosten komen voor eigen rekening. Daarom is Laurien samen met de overige leden van het team al druk bezig met een crowdfundraising om de nodige euro’s bij elkaar te sprokkelen. ‘’Familie en vrienden hebben al flink bijgedragen. Uiteraard doen we zelf ook een behoorlijke duit in het zakje, het is immers ons doel en daar gaan we voor, maar een beetje steun zou heel erg fijn zijn.’’ Of ze zichzelf een kans geven?? ‘’We hopen wel op een finaleplaats!’’

Op 14 oktober vertrekt het team naar Lissabon. Een paar dagen later, op donderdag de 18e worden de kwalificatiewedstrijden gehouden en op zaterdag staat de finale op de rol.

A.H.

Meer informatie over teamgym, het team en over diverse sponsormogelijkheden is te vinden op: www.ekteamgym.nl

https://www.doneeractie.nl/laurien-verheijen-naar-het-ek-teamgym-2018/-27946