10 oktober 2018 door: T.Stegeman Huiskamerfestival brengt artiesten van eigen groond

Genieten van muziek op diverse locaties in een sfeervolle ambiance bij Bornse inwoners thuis. Dat wil het Kultur in Hus Festival. Op de fiets van de ene huiskamer naar de andere. Dit keer met artiesten die hun roots in Borne hebben, waaronder Lynn Olsen, Double6, Nostradames en Marlijne Jans. De vierde editie van Kultur in Hus vindt plaats op zondagmiddag 28 oktober.

Matty Broenink en Joke Batenburg hebben samen met Laura Reymer de organisatie in handen en hebben ook dit keer weer gezorgd voor een zeer aantrekkelijk aanbod. Maar liefst acht formaties zullen in diverse huiskamers optreden. Een mix van diverse genres muziek, klassiek en populair, gebracht door zowel professioneel opererende groepen als ook door amateurs voor wie muziek een hobby is. Alle deelnemers hebben één ding gemeen: ze hebben binding met Borne. ‘’Bij het kopen van een kaartje kun je de voorkeur aangeven. Welke artiest wil je die middag het liefste horen’’, vertelt Matty Broenink. Aan de hand daarvan wordt de indeling gemaakt. Ieder mag drie voorkeuren aangeven, het vierde optreden is een verrassing. ‘’De artiesten treden vier keer op, telkens voor een andere groep. In totaal zijn er 160 kaarten te vergeven en in dit geval telt echt: vol = vol!. We kunnen maximaal twintig gasten per huiskamer kwijt. Dus we moeten strak regisseren’’. Aan het eind van de middag komen alle artiesten, deelnemers en gastgezinnen bij elkaar in het Kulturhus voor gezellige afsluiting. ‘’Als bezoeker kun je slechts vier concertjes bezoeken. Om toch iedereen de kans te geven alle deelnemende groepen te zien en te beluisteren, wordt er in de grote zaal nog een laatste optreden verzorgd’’, aldus Joke Batenburg.

De organisatie is dan ook bijzonder trots op de deelnemende groepen. ‘’We proberen elk jaar de lat iets hoger te leggen om meer mensen te bereiken!’’  Zo treedt dit keer onder meer songwriter en vocalist Lynn Olsen op. Deze dame stond met de cover van Aaliyah maar liefst op nummer 3 van Spotify! Double 6, een zang-gitaar duo bestaande uit Paul Homan en Rudi Oude Vrielink behoeft eigenlijk geen aankondiging. Zij hebben hun sporen reeds verdiend en brengen muziek voor jong en oud, heel herkenbaar en verrassend. Nostradames bestaat uit vier vrouwen die a-capella zingen. Het betreft hier liedjes in verschillende talen, van Iers tot Twents met een flinke dosis humor. In Frank en Vrij herkent menigeen Frank Droste en Heleen Temmink. Frank komt uit een horecafamilie en sliep als kind in een kamer boven de jukebox. Geen wonder dat hij hele bijzondere herinneringen heeft aan onder meer Middle of the Road, Suzie Quatro, Boudewijn de Groot en Neil Young. Marlijne Jans heeft met haar authentieke country- en pop sound een eigen geluid weten te creëren.  Jonathan Kuhlmann en Jasmijn Bevelsborg zijn twee jonge gepassioneerde pianisten, die beide reeds een prijs gewonnen hebben op het Prinses Christina Concours.  Zij spelen solo maar ook quatre mains. Van romantiek tot impressionisme. Sansan bestaat uit een vriendengroep die bijna alle genres beoefent,  meestal a capella, maar ook begeleid door gitaar. Voor de liefhebbers van jazz is er Cuartet, een muzikaal combo dat nooit twee keer hetzelfde concertje geeft.

‘’We zijn ook dit jaar weer heel blij met alle gastgezinnen die hun huiskamer open stellen’’, vervolgt Matty. ‘’Het is uiteraard altijd een gok welke mensen je thuis krijgt, maar de reacties zijn tot nu toe heel geweldig, zowel van de bezoekers als van de gastvrouwen en gastheren. Sommige maken er een feestje van met een hapje en een drankje en dat wordt enorm gewaardeerd. Dat is de Bornse gastvrijheid zeggen wij altijd! Elk optreden duurt ongeveer een half uur en dan moeten de deelnemers weer op de fiets naar de volgende locatie.’’

Een aantal dagen voor de 28ste oktober kunnen de bezoekers hun festivalpakketje ophalen met daarin de plattegrond, de adressen van de huiskamers en de lijst van artiesten.

‘’We verwachten dit jaar opnieuw een grote toeloop, dus is het zaak tijdig kaarten te bestellen, want de toewijzing gaat in volgorde van binnenkomst!’’ Kaarten kosten 10 euro en kunnen besteld worden bij het Kulturhus of online via www.kulturhusborne.nl

A.H.