24 oktober 2018 door: T.Stegeman Lintje voor Ben Blenke

Totaal verrast keek hij samen met echtgenote Diny de zaal van Hof in huis in, waar een grote groep genodigden zich reeds had verzameld. Blenke nam afscheid als voorzitter van de RK Uitvaartvereniging waarvan hij ruim vijftig jaar in het bestuur had gezeten. Maar waren al deze mensen daarvoor gekomen? Ceremoniemeester Frans Schabbink hielp hem gauw uit de droom door burgemeester R. Welten aan te kondigen.  Deze roemde hem als een zeer actief en sociaal mens die zijn tijd heel goed besteed had deelde hem mede dat het de Koning had behaagd om hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Blenke kwam als 14-jarige jongen in 1947 al bij het kerkkoor en nam zelfs het stokje als dirigent over. ‘’Geen opleiding, maar autodidact!’’ De liefde voor het gregoriaans  bracht hem er zelfs toe om lid te worden van koren in Saasveld en Zenderen en sinds 1973 van het koor Camerata. . ‘’Dat betekende drie keer in de week repeteren, maar ook present zijn met uitvoeringen!’’ Na een lidmaatschap van ruim 70 jaar wordt hij in de geloofsgemeenschap Hertme gezien als een cultuurbewaker van de kerkelijke gebruiken en met name de Gregoriaanse muziek.

Voor de R.K. Uitvaartvereniging Hertme is de heer Blenke al ruim 47 jaar actief als bestuurder. Hij heeft er onder andere voor gezorgd dat zaken geautomatiseerd én efficiënt ingericht werden en alles goed voor elkaar is. Dat heeft zeker toe bijgedragen dat het ledenaantal flink is toegenomen.

Verder was Blenke heel actief  in de liturgiegroep van de kerk, als secretaris van de ouderraad en binnen de Heemkundegroep Hertme. Hij is vraagbaak voor de vereniging en organisator van diverse activiteiten en tentoonstellingen van de vereniging Hij speelde tevens een actieve rol in de documentaire Nooit Verteld die onlangs door Jan Kolner werd uitgebracht. In de eerste serie Passiespelen in de jaren vijftig-zestig speelde Ben steevast een hoofdrol.

Veel lovende woorden waren er voor de gedecoreerde. Pastor Marc Oortman roemde Blenke om zijn passie voor het gregoriaans, Ben Schabbink om zijn enorme inzet voor het koor, Jos Kemna voor zijn verdiensten voor de Heemkundegroep, waarvan hij sinds 1988 lid is.

Frans Schabbink blikte nog eens terug in de historie naar de tijd waarin de secretaris, in dit geval Ben Blenke al het werk met pen moest doen. ‘’Nauwgezet en precies!’’ Sinds 2010 is Blenke voorzitter.