24 oktober 2018 door: T.Stegeman Spookhoes gaat verhuizen ‘’Dit is straks een uniek stukje Hertme’’

Door Annemarie Haak

Elke steen wordt grondig schoon gemaakt , het cement zoveel mogelijk verwijderd en vervolgens genummerd en op een pallet gelegd. De zijkant van het Spookhoes aan de Lodieklanden in Hertme is op deze manier al nagenoeg afgebroken. De dakpannen zijn eveneens verwijderd. Zo wordt het hele gebouw gesloopt en dan is het zaak om de materialen te verhuizen naar de nieuwe locatie. Schuin achter het decor van het Openluchttheater wordt het monument geheel volgens het schema weer opgebouwd en krijgt het Spookhoes een tweede leven.  Als alles meezit is de klus in het najaar van 2019 geklaard.

Tevreden kijkt voorzitter Herman Hullegie naar de fundering die al klaar is en ligt te wachten op de opbouw. De grond was oorspronkelijk van de kerk, maar sinds vorige week mag de St. Theater en Cultuur waartoe ook het Openluchttheater hoort, zich eigenaar noemen. Het heeft zeker drie jaar geduurd voordat het zover was, vele uren van overleg gingen er aan vooraf en menig hobbel moest er genomen worden. ‘’Dat heb je als je met zoveel partijen aan tafel zit. Iedereen praat mee!’’ De gemeente, de provincie, de kerk, het bestuur van het openluchttheater en de eigenaar van het Spookhoes. ‘’Achteraf is het allemaal heel constructief geweest, moest er hier en daar wel wat water bij de wijn gedaan worden, maar uiteindelijk zijn we toch tot een goed resultaat gekomen.’’  Het had ook niet veel langer moeten duren want het Spookhoes verkeert in erbarmelijke staat. ‘’We kregen vaak te horen: Wat moet je toch met die oude troep, het ziet er niet meer uit! Deskundigen hadden echter een hele andere mening, die vonden het nog wel meevallen en zagen mogelijkheden. Daarom hebben we doorgezet! Ik mag wel zeggen dat we als Openluchttheater een hele grote rol hebben gespeeld. We zijn wel de kartrekker geweest!’’  Het bestuur zag duidelijk de meerwaarde van dit project. Het Spookhoes heeft historische waarde en moest absoluut behouden blijven. Bovendien past het perfect in het plaatje. ‘’De omgeving wordt eveneens aangepakt. Het bruggetje moet verplaatst, het Kloosterpad een stukje verlegd en het terrein krijgt een opknapbeurt. Samen met het theater en de kerk vormt dit dan een prachtig geheel. Dit is straks een uniek stukje Hertme’’.

Vergaderruimte voor Heemkunde

Het is overigens wel de bedoeling dat het Spookhoes straks gebruikt gaat worden. ‘’Zodra het slopen klaar is, beginnen we met het opbouwen van het casco. Alles wordt precies zo  weer opgebouwd als het oorspronkelijk geweest is. Dat is het werk van de aannemer. Het streven is om dat in maart klaar te hebben, dat is prefect op tijd voor de Passiespelen. Het gebouw kan dan alvast dienst doen als kleedruimte. Voorheen moesten we altijd tenten plaatsen, om alle spelers en figuranten onder te kunnen brengen, dus dit scheelt ons ook!’’  Na deze Spelen wordt het gebouw verder afgewerkt en zal ook de binnenkant ingedeeld worden, zodat het met het Afrikafestival weer gebruikt kan worden.

Het is de bedoeling om het hele karwei in oktober 2019 af te ronden. ‘’We hebben de Heemkundegroep Hertme aangeboden om een permanente expositie op te zetten op de verdieping. Het fanfareorkest van de muziekvereniging St. Gregorius zoekt oefenruimte en bovendien krijgen we steeds meer aanvragen voor kleine concertjes. Die kunnen we niet meer houden in het Theaterhoes, dat is voortdurend bezet, maar het Spookhoes zou een perfecte locatie kunnen zijn.’’ Ook het bestuur van het Openluchttheater wil er vergaderen. Dat maakt nu gebruik van het Theaterhoes. Dit gebouw is echter ook toe aan een opknapbeurt. ‘’Het wordt te klein, we willen graag uitbreiden, dus dat is onze volgende klus.’’

Het hele project gaat zeker 450.000 euro kosten. Daarvan financieren Gemeente en Provincie  het slopen en verplaatsen van het casco. Vanuit Leader, een Europees subsidieprogramma,  mag de omgeving aangepast worden en verder wordt er van de St.Theater en Cultuur ook een bijdrage verwacht. ‘’Het is veel geld, maar we zijn ervan overtuigd dat het dit waard is. Als bestuur hebben we voortdurend de begroting heel kritisch bekeken en weloverwogen deze beslissing genomen. Het Spookhoes is een gebouw met een historie, dat het straks op een andere locatie staat is geen punt, het gaat ons om het pand. Dat moest behouden blijven, zoveel monumenten zijn er immers niet in het buitengebied.’’ Het Spookhoes wordt uiteraard uitsluitend met authentieke materialen weer opgebouwd.