Een bouwkundig kenniscentrum had Dinant Oude Lenferink voor ogen toen hij vorig jaar het monumentale voormalige kantoorpand van textielgigant Spanjaard kocht van wooncorporatie Welbions. Wat volgde waren tien maanden van creatief denken, intensief verbouwen en herinrichten. Komend weekeinde is het tijd voor de opening, vrijdag voor genodigden en op zaterdag is het van 13u tot 18u open Huis voor belangstellenden.
De buitenkant ademt nog steeds de sfeer van vroeger. Het Spanjaard, zoals het pand gedoopt is, stamt nog uit de vorige eeuw toen de textielfabriek een groot stempel drukte op het leven in Borne. Het interieur heeft echter een ware metamorfose ondergaan. Daar waar voorheen muren de verschillende units afbakenden, is thans een zee van ruimte gecreëerd. Open werkplekken, hier en daar afgeschermd door glaspartijen of houten lamellen, geven inhoud aan het begrip transparantie dat het bedrijf wil uitstralen. ‘’In dit gebouw zijn verschillende disciplines op het gebied van bouwen en wonen bijeen gebracht’’, licht commercieel manager Romy Oerbekke toe. ‘’Deze afdelingen werken veel met elkaar samen, bij een bouw komt immers meer kijken dan alleen een ontwerp. In dit gebouw kunnen belangstellenden op alle vragen die verband houden met bouwen en wonen een antwoord krijgen.’’ Zo kan men bij Building Design Architecten terecht voor een ontwerp, Ad Fontem is gespecialiseerd in het geven van ruimtelijk advies, met name als het gaat om bestemmingsplannen. Kroon profileert zichzelf als vastgoedintermediair en als laatste loot is onlangs Bouwkundig Bureau Twente in het leven geroepen. Bovendien zijn er diverse flexplekken ingericht voor externe specialisten en zzp-ers, die ingehuurd kunnen worden.
‘’Wij willen alle specialismen in huis hebben’’, verklaart Dinant Oude Lenferink. ‘’Vanaf het eerste prille begin tot aan de realisatie van de bouw of verbouw. Vandaar ons motto: waar bouwen begint’’ De eigenaar is de grondlegger van dit bedrijfsverzamelgebouw dat hij in 1999 in Zenderen met Building Design opstartte. Het bureau maakte een explosieve groei door, waardoor het verzelfstandigen van een aantal onderdelen noodzakelijk werd. ‘’Wat je doet moet je goed doen en dat vergt specialisatie, je kunt immers niet alles alleen. Door op deze manier samen onder één dak te werken versterken we elkaar.’’ Het onderkomen in Zenderen werd al gauw te klein en er moest een alternatief gezocht worden. Dit werd gevonden in het pand aan de Stationsstraat.
Van energielabel G naar A
Zoals reeds gemeld werd er grondig verbouwd, het complete interieur is gestript met uitzondering van de drie bankkluizen. Toch is er veel aandacht besteed aan de oorspronkelijk functie van het pand. Heel subtiel zijn herinneringen aangebracht die verwijzen naar de textielfabriek, zoals foto’s van de textielbaron, werkplekken met namen als Spinnerij, Ververij, Ketelhuis, patronen van weefsels in het glas, tekeningen van de fabriek en plattegronden van het Borne van toen. In de hal geeft een vide zicht op de drie verdiepingen van het gebouw. ‘’De zolder werd alleen voor opslag gebruikt en die hebben we nu in gebruik als kantoorruimte, waarbij elementen van vroeger, waaronder het plafond weer teruggebracht zijn. Dat is overigens in alle ruimtes gebeurd. We hebben veel met z’n allen samen gedaan. Hierdoor ontstonden veel leuke ideetjes en initiatieven, die nu heel erg leuk uitkomen.’’ Zo ook een beeld van de blauwe bok. Het verhaal gaat dat in het verleden een bok bij wijze van grap in indigoverf gedoopt is en sindsdien als blauwe bok door het leven moest! De zolder is tevens de plek voor de ‘virtual reality room’, waar bezoekers alvast een digitaal kijkje kunnen nemen in het huis van hun toekomst.
Veel aandacht was er ook voor het begrip duurzaam. ‘’Als je klanten wilt adviseren over energiezuinig bouwen, moet je zelf wel het voorbeeld geven’’, verklaart Oude Lenferink. Met het aanbrengen van zonnepanelen en warmtepompen wist hij het pand van energielabel G naar A te promoveren.
Het Spanjaard wil in de toekomst tevens diverse evenementen organiseren op het gebied van bouwen en wonen. Deze zijn reeds te vinden op de website: hetspanjaard.nl
A.H.
Kijk alvast op facebook voor een voorproefje.