7 november 2018 door: T.Stegeman Lezing en expositie over Jan te Wierik

Hij kende Jan te Wierik goed, had een aantal werken van hem thuis hangen en vond hierin voldoende aanleiding om een expositie en een lezing te houden. Dit gebeurt in de Bornse Synagoge. Vrijdagavond geeft Arjan Reinderink een uiteenzetting over het leven te Wierik, waarin hij onder meer ingaat op de ontwikkeling die de kunstenaar doormaakt, over zijn gedichten, zijn boeken, zijn muziek en zijn werk als illustrator. ‘’Jan te Wierik was een gevoelsmens, kende veel ups en downs en was eigenlijk heel introvert’’

Op zondagmiddag opent de expositie over de kunstenaar. Diverse werken uit de eigen collectie, maar ook uit particulier bezit zijn te bewonderen. ‘’We hebben een hele mooie periode achter de rug in de Synagoge. Kunstenaars van niveau hebben geëxposeerd en veel bezoekers hebben ons bezocht.’’, aldus de voorzitter van de werkgroep die de tentoonstellingen regelt. ‘’Dat bracht mij op het idee om werken van een beroemd kunstenaar te tonen.’’

Deze bijzondere expositie geeft een mooi beeld van de veelzijdigheid van de kunstenaar, maar ook over de ontwikkeling die hij doormaakt. ‘’Het oude werk, de glasdruk en ook een houtdruk  waarbij hij gebruikt maakt van de ondergrond. Het latere werk, het kleurrijke, abstracte werk. Met name zijn werken uit de jaren 80 en 90 lijken veel op werk van de Cobra-groep. Dit bestrijdt hij zelf, wil er zelfs niet over horen!’’, verklaart Arjan.  Heel bijzonder zijn de muzikale vogels die hij maakte ter illustratie van een kinderboek. Dit boek is er echter nooit gekomen.

Te Wierik werd in 1954 in het Overijsselse Hengelo geboren. Zijn ouderlijk gezin verhuisde naar Haaksbergen vanwege het werk van zijn vader. Te Wierik was als kunstenaar autodidact. Hij was zowel beeldhouwer als kunstschilder. Vanwege zijn gezondheid legde hij zich steeds meer toe op het schilderen. De laatste jaren van zijn leven woonde en werkte Te Wierik in het Gelderse Rekken. Zijn werk werd geëxposeerd in binnen-en buitenland, onder andere in Duitsland en in de Verenigde Staten. Te Wierik overleed in augustus 2002 in Haaksbergen op 48-jarige leeftijd.

De lezing wordt vrijdag gehouden in de Bornse Synagoge. Aanvang 20u, toegang 10 euro incl. koffie.

De expositie open zondagmiddag om 14u.