22 november 2018 door: T.Stegeman Gerrit vd Vegt promoot positief denken

Wellicht is hij de nieuwe positiviteitsgoeroe. Gerrit van de Vegte(64) wil zoveel mogelijk mensen ervan overtuigen dat positief denken leidt tot een prettige manier van leven. RTL7 heeft hem in ieder geval al ontdekt en opnames gemaakt. Op 25 november is de Bornenaar te gast in het programma Ondernemend Nederland.

Gerrit van de Vegt heeft zijn hele leven al in de zorg gewerkt als maatschappelijk werker en is door zijn ervaring in dit werk tot de ontdekking gekomen dat alleen positief denken kan leiden tot oplossingen. Met de kantelmethode wil hij mensen leren om gedachten om te zetten. ‘’Bijna iedereen verkeert door negatief denken in een patstelling, een status-quo. Door de kantelmethode leer je je zelf door middel van positieve gedachten in overeenstemming te brengen met wie jij wilt zijn. Dit is de essentie van een statusflow. Het is in principe luisteren naar je gevoel. Dat vertelt je of iet goed of fout zit’’, legt hij uit. ‘’Van daaruit kun je door training leren om je gedachten om te buigen naar positief denken’’.

Deze manier van denken is overgewaaid uit Amerika, het is een vorm van oplossingsgericht werken.  ‘’Negatief denken helpt niets, het maakt alles alleen nog maar erger. Het stapelt zich allemaal op en het leidt tot niets. Het lost niets op!’’ Door negatieve gedachten om te buigen zie je nieuwe mogelijkheden, die tot oplossingen kunnen leiden. Volgens Van der Vegte heeft het te maken met een natuurwet, de wet van aantrekkingskracht: Wat je geeft, krijg je terug.  Iedere gedachte is energie. Iedere gedachte zendt een signaal uit en iedere gedachte trekt een overeenkomstig signaal aan. Iedere gedachte trek een soort gelijke gedachte aan. Dit proces noemen we de Wet van Aantrekking. Als voorbeeld noemt hij een vriendin die net terug is van vakantie en vol enthousiasme over haar vakantie vertelt. ‘’Dit enthousiasme maakt ook bij jou als toehoorder iets los, het enthousiasme slaat over en kan heel veel positieve gedachten los maken bij beide.’’

Hij noemt zichzelf een coach, geen therapeut. ‘’Ik wil iets in beweging zetten, mensen leren om geen hobbels op te bouwen!’’ Gerrit is dan ook wars van vooroordelen, negatieve energie noemt hij dat. Zaken, die het leven alleen maar moeilijker maken. Op zijn facebookpagina Statusflow heeft hij verschillende artikelen over dit onderwerp gepost. ‘’Positief denken voorkomt veel ellende!’’ besluit hij. ‘’Het is mijn intentie om, iedereen die er om vraagt, bewust te maken van de kracht die zit in het controleren en sturen van gedachten. Wanneer mensen deze kracht onderkennen zullen negatieve gevoelens snel omgezet worden naar positieve gedachten met als gevolg meer plezier en vreugde!’’

Gerrit vd Vegte is op 25 november ’s morgens om 10uur te zien op RTL7. De uitzending wordt herhaald op 1 december om 13uur.

A.H.