28 november 2018 door: T.Stegeman Hoe verder met afvalbeleid?

Zo’n 50 ‘meedenkers en – meepraters’ bevolkten dinsdagavond de raadszaal om, uitgedaagd door debatleider Jan Bart Wilschult, hun mening prijs te geven over het afvalbeleid van Borne en Twente Milieu.

In februari wil wethouder Michel Kotteman het in de vorm van scenario’s inbrengen als hij de gemeenteraad een voorstel voor nieuw afvalbeleid voorlegt. “Je kunt dat doen vanuit je ivoren toren. Maar ook, zoals vanavond, via dit Open Podium.”

Het ging om minder restafval, meer grondstoffen en hoe nu verder?

Afvalscheiding is niet nieuw. Denk aan de ‘Boldootkar’, het ophalen van papier en schillen. “Maar we zijn er nog niet. We gooien  nog steeds grondstoffen weg”, is de leidraad van de avond. En concreet: wat zijn de voor- en nadelen van een financiële prikkel als Diftar bijvoorbeeld?

“Op een hoop gooien en de fik erin”, wordt geroepen. Maar ook: “Er is meer dan een prikkel. Het is eerlijker. En het geeft een goed gevoel dat je duurzaam bezig bent.” Een duidelijk minpunt is illegaal afval dumpen, zwerfafval.

In de ter plekke verzonnen rubriek ‘creatieve ideeën’ komen onder meer: goed voorbeeld doet volgen, luiers apart, een jaarlijkse ophaaldag voor grof vuil, eigen verpakkingsmateriaal meenemen en minder verpakking afdwingen.

Kotteman: “Laat het hier niet bij. Mail, app ons. We gaan ermee aan de slag”. Punt moet zijn het afval zo te scheiden dat er zo weinig mogelijk restafval per inwoner overblijft. Borne ‘scoort’ op dit moment 180 kg. Het wil gaan voor 50 kg.

Borne zonder afval? Ja? Dan zouden zelfs de mini-minicontainertjes die elke bezoeker kreeg, overbodig zijn.

(js)