19 december 2018 door: T.Stegeman ‘’Kerststal in Hertme is de mooiste!’’

Zr Josephine mocht dit keer de Kerststal openen. Als bewoonster van de pastorie naast de kerk heeft ze goed zicht op de markante stal die ooit door pastoor Veegers werd opgezet. Dit jaar voor de zestigste keer. Heel bijzonder. Eigenlijk net zo bijzonder is het samenkomen van de bewoners uit Hertme als de stal officieel geopend wordt. ‘’Het is echt een Hertmes gebeuren’’, licht Mirjam van Santen toe. Samen met Renate Stokkingreef heeft ze al twaalf de organisatie in handen. In eerste instantie werd er een kerstmarkt opgezet, maar de laatste tijd beperkt het tweetal zich tot een partytent, heerlijke Glühwein en een warme snack. ‘’Gezellig een glaasje drinken en even bijpraten met eigen dorpsgenoten onder elkaar, we hebben niet veel meer van dit soort momenten en die zijn toch wel heel waardevol!’’

De kerststal in Hertme trekt jaarlijks tal van bezoekers naar het kleine kerkdorp. Het is dan ook niet zomaar een kerststal. ‘’Het is de mooiste van heel Europa!’’ riep zuster Josephine uit, die in haar toespraak nog even memoreerde aan al die vluchtelingen die huis en haard verlaten hebben en onderweg zijn naar een beter en veiliger leven. Ook die gedachte hoort bij Kerstmis. Bij het kind in de stal dat vrede wilde brengen op de wereld. Ooit, jaren geleden. Hoe actueel nog.

De muziekvereniging St.Gregorius  luisterde deze bijzondere bijeenkomst op met passende muziek. De kerststal in Hertme blijft nog staan tot Driekoningen, 6 januari.

A.H.