19 december 2018 door: T.Stegeman Match tussen ruiter en paard gevonden. ‘’Dit voelde direct goed!’’

door Annemarie Haak

Demi Vermeulen (23) zocht een paard, ze wilde haar sportloopbaan in het dressuur rijden graag voortzetten. Demi is para-amazone en won tijdens de laatste paralympics in Rio de Janeiro de zilveren medaille. Carlien Hoedemaker zocht een goede ruiter voor haar paard. Na jaren zelf aan tal van concoursen te hebben meegedaan en vele prijzen behaald te hebben, besloot ze voor haar paard Wannabe een andere ruiter te zoeken. Deze berichten kwamen precies op hetzelfde moment naar buiten. Een eerste ontmoeting was gauw gepland en er was van het begin direct een klik. Demi heeft haar zo felbegeerde paard en Carlien begeleidt haar nu verder.

Demi rijdt al paard vanaf haar elfde. Ze is sinds haar geboorte lichamelijk beperkt en zit in een rolstoel. Desondanks houdt ze van sporten. ‘’Paardrijden is een van de weinige sporten die ik kan doen en ook leuk vind!’’, vertelt ze aan de keukentafel bij de Hoedemakers. Fanatiek is ze ook. Zo leerde ze heel snel en deed in 2011 al mee aan haar eerste EK. Dit leverde haar meteen al de bronzen plak op. ‘’Dat was wel heel grappig, want ik stond eigenlijk als reserve op de lijst tijdens dit kampioenschap dat gehouden werd in België.  Toen ik hoorde dat ik mee mocht doen, was ik de koning te rijk en dan ook nog direct een medaille winnen. Dat was werkelijk te gek!’’. De amazone had de smaak te pakken. Ze trainde zelfs drie keer per week en daarnaast deed ze thuis aan krachttraining. In 2012 was ze present op de Paralympics en in 2014 behaalde ze tijdens het WK in Denemarken opnieuw de bronzen plak. ‘’Samen met het team eindigden we toen als tweede en kregen we zilver!’’.

Goud in Tokio!

Vier jaar later bij de Spelen in Rio de Janeiro draaide ze de rollen om en behaalde als amazone het zilver en met het team het brons.

De volgende uitdaging is de Paralympics in Tokio. Daar wil ze echt scoren. Het kwam dan ook hard aan toen de boodschap dat het paard waarmee ze al die tijd gereden had, niet meer beschikbaar was. ‘’Wannabe kwam als een geschenk uit de hemel,’’ straalt ze. Carlien Hoedemaker is eveneens heel content. Als geen ander kent ze haar paard, dat ze al negen jaar berijdt absoluut niet kwijt wil. ‘’Hij is vijftien en ik heb hem zelf getraind. Samen hebben we aan tal van wedstrijden mee gedaan en samen hebben we vele prijzen gewonnen. We zijn een team. Op deze manier kunnen we weer samenwerken, maar nu met z’n drietjes.’’ Wannabe blijft dan ook op zijn plek bij Stal Hoedemakers aan de Oude Bieffel. Demi komt een aantal keren per week vanuit haar woonplaats Zevenaar naar Borne om te rijden en te oefenen.

Ze is inmiddels al helemaal verknocht aan het paard, dat op zijn beurt heel voorzichtig met zijn nieuwe berijdster omgaat. Net alsof hij het aanvoelt. ‘’In de dressuur mag de ruiter niet praten. Alle aanwijzingen geef je met je benen en je voeten. Demi heeft niet zoveel kracht en mag daarom haar stem gebruiken.  Dat is wennen voor het paard, maar dat komt wel goed, Wannabe is een intelligent paard!’’ vervolgt de eigenaresse. Dat moet ook want de eerste wedstrijden zijn al gepland, zelfs een concours in Qatar staat op het programma. ‘’Het wordt veel reizen de komende tijd, maar we hebben er zin in en proberen zoveel mogelijk te trainen!’’