2 januari 2019 door: T.Stegeman Joy Beune richt zich nu op World Cup en NK Allround

De camera zoomde voortdurend in op Joy Beune en Ireen Wüst. De beide schaatssters moesten het tegen elkaar opnemen in de laatste rit van de 1500m. Het Koningsnummer. Inzet een nationale titel en plaatsing voor het komende EK en WK schaatsen. Als het startschot klinkt, schieten de sporters over de baan. De 19-jarige nieuwkomer bij de senioren en de tien jaar oudere, ervaren vakvrouw die al vele titels op haar naam heeft gezet. Joy houdt haar tegenstandster goed bij. Tot de laatste wissel. De beide vrouwen komen heel toevallig naast elkaar uit. Wüst in de buitenbaan en Beune in de binnenste. De buitenbaan heeft voorrang, dus moet Joy inhouden en dat kost snelheid en tijd! Ze finisht in een tijd van 1.56.99, goed voor een vierde plek, maar geen ticket voor het EK. ‘’Dit was niet te voorkomen!’’ verklaart Erben Wennemars, oud schaatser en momenteel vaak present bij wedstrijden om commentaar te geven. ‘’Helaas domme pech!’’

De deelnemende dames aan dit NK zijn sterk en schaatsen ontiegelijk hard. De uitslagen na elke rit liggen ontzettend dicht bij elkaar. Het gaat niet om seconden maar om tienden en zelfs honderdste seconden! Dit ervaart de talentvolle schaatsster ook tijdens de 3000m en 1000m. Het toernooi brengt haar niet wat ze er van verwacht heeft. ‘’Alles moet gewoon kloppen tijdens zo’n rit en dat deed het niet’’, verklaart ze in een eerste reactie na afloop. ‘’Op alle afstanden had ik vervelende wissels en dan kun je niets meer!’’ Erg veel tijd om lang stil te staan bij deze kampioenschappen heeft ze niet. Op 2 januari vertrekt ze alweer naar Collalbo in Italië voor een trainingskamp. De World Cup wedstrijden gaan gewoon door en daarvoor is ze nog wel in de race. De eerstvolgende editie in deze cyclus wordt in het Noorse Hamar gehouden. ‘’Even de knop om en weer lekker hard trainen, dan ben ik op mijn best. Bovendien is er ook nog het NK Allround toernooi, dat op 26 en 27 januari in het Thialfstadion gehouden gaat worden. Dan krijg ik een tweede kans en kan ik laten zien wat ik kan!’’ besluit ze strijdvaardig.

Droombaan

Joy begon haar loopbaan bij de Schaats- en Skeelervereniging in Borne. Ze had plezier in deze sport en speelde zich in de kijker. In maart van dit jaar wist ze nog drie wereldrecords te verpletteren in het Amerikaanse Salt Lake City en de titel wereldkampioen Allround bij de junioren naar zich toe te trekken.  Zelfs de Amerikaanse verslaggever was helemaal lyrisch over de resultaten van deze Joy Beune. ‘’Incredible!’’, galmde het door de uitzending. Ongelooflijk wat een schaatstalent.

Haar talent bleef niet onopgemerkt en al gauw lag er een uitnodiging van Jac Orie op de mat om bij de Jumboploeg te komen. Haar geluk kon niet op. ‘’Ik kreeg de kans om van mijn hobby mijn beroep te maken’’, vertelt ze enthousiast. ‘’Dit is een droombaan!’’ Schaatsen met grootheden als Kjeld Nuis, Sven Kramer, Patrick Roest en Antoinette de Jong. Hoewel deze medaille ook een keerzijde heeft. Ze moest intern in Heerenveen, weg van ouders en zussen in een andere omgeving. Elke week een nieuw strak trainingsschema, dat afgewerkt moet worden en daarnaast de vele wedstrijden.  ‘’Je wordt dan wel snel zelfstandig, er is geen keus’’. Inmiddels voelt ze zich echter helemaal op haar plek en heeft zich gekwalificeerd voor de Word Cup. De eerste twee werden in Japan gehouden en daarna stond Polen op de rol. Deze derde editie in de serie liet ze schieten voor een extra trainingskamp in Collalbo. ‘’Het is hier heerlijk schaatsen. Een open baan op hoogte, lekker buiten, veel zon, echt prachtig!’’

Daar kan ze zich ook nu weer op verheugen en dan vol gas er tegenaan. De focus op de World Cup en straks de NK Allround.

A.H.