15 januari 2019 door: T.Stegeman Stedelijk Orkest viert vijftigste verjaardag

Twee orkesten samenvoegen tot één groot orkest. Dat was de bedoeling vijftig jaar geleden op 9 februari 1969.  De St. Stephanusharmonie en de Bornse Harmonie zouden samen verder gaan als het Stedelijk Orkest Borne. Het liep echter anders. Borne kent nog steeds twee orkesten, die zich ieder op een eigen manier ontwikkelen. ‘’We kwamen destijds met concoursen uit in de Vaandelafdeling’’, weet oud-voorzitter Dinand Kemper nog. ‘’Dat is de hoogste afdeling van de muziekfederatie.’’ Het SOB gaf showconcerten in de Evenementenhal waar zo’n duizend bezoekers kwamen. Er was een florerende majorettegroep en een spetterende slagwerkgroep. ‘’Het was een geweldig gezicht als we op straat liepen’’. Totdat veel leden meer heil zagen in het geven van podiumconcerten en het Stedelijk Orkest verdween uit het straatbeeld.  De majorettegroep werd opgeheven, maar de slagwerkgroep bleef.  Er werden ‘’vaute concerten’’ gegeven in het Kulturhus, soms klassiek, en soms een mengeling met populaire muziek. Met name onder leiding van Jos Pijnappel. Die schroomde niet om ook nummers van Andre Hazes in te studeren.

Momenteel hanteert Jurgen Wentzel de dirigeerstok, een jonge energieke leermeester, die het orkest weer een boost geeft. ‘’De vergrijzing was groot binnen het SOB, we kregen maar weinig nieuwe leden. Daar begint nu een kentering in te komen. Met de 6 voor 6 aanbieding, zes lessen voor zes euro zijn er al heel wat jongeren binnen gehaald. Er mag een jaar lang heel goedkoop gelest worden. We hopen dat de leerlingen dan de smaak te pakken hebben gekregen en dat ze blijven’’. De verjonging heeft tevens doorgezet in het bestuur. Met onder meer de komst van Marieke van den Berg waait er een frisse wind. ‘’Het enthousiasme is terug, er ontstaan nieuwe goede ideeën. We zijn weer op de goede weg!’’ Het ledental van het orkest vertoont nu een stijgende lijn. ‘’Je merkt dat de muzikanten er weer zin in hebben’’, haakt Marieke in. ‘’Na de repetitie blijft menigeen nog even hangen aan de bar, het is weer gezellig! Het familiegevoel is terug!’’

Om het jubileum goed te vieren zijn er een aantal activiteiten opgezet. Zo staat op 3 februari de Deutsche Messe op het programma. Op die zondagochtend gaat het SOB om 9.30 het kerkkoor begeleiden in de Stephanuskerk. Dit koor is samengesteld uit de beide parochies en viert haar eerste lustrum. Op 9 februari wordt de echte verjaardag gevierd met een receptie van 19u tot 20u waarna er een feestavond voor de leden is. Op Koningsdag verzorgt het SOB het Koningsconcert op het Dorsetplein. Op de avond ervoor treedt de band Dokter en de Heer op. Deze populaire formatie zal bovendien samen met SOB op Koningsdag optreden. Op 30 juni gaat het SOB on tour. Op die dag zullen er drie verzorgingshuizen aangedaan worden om een concert te geven. De Grande Finale vindt in het najaar plaats. Dan staat het grote jubileumconcert op de rol, dat gegeven wordt in sporthal ’t Wooldrik. Er wordt groots uitgepakt met onder meer licht- en geluidseffecten. Het wordt weer als vanouds: een showconcert!  Helaas gaat het Nieuwjaarsconcert komend weekeinde niet door. Onvoorziene omstandigheden zijn hiervan de oorzaak.

A.H.