16 januari 2019 door: T.Stegeman 67ste Wereldshow in Zwolle Zilveren medaille voor Veldhuis

Vogels hebben zijn hart gestolen. In zijn verbouwde garage staan de kooitjes keurig opgesteld en daar wordt met uiterste precisie en geduld het meest perfecte vogeltje gekweekt. Tonnie Veldhuis heeft al van jongs af aan vogels. Een buurman in de straat die vogels hield, besmette hem met het virus. Elke dag is hij bij zijn dieren te vinden. Constant wordt er gespeurd naar hun gedrag en naar hun uiterlijk. Afgelopen weekend behaalde Veldhuis zilver met zijn Mehringer op de 67ste Wereldvogelshow, die gehouden werd in de IJssel hallen in Zwolle. Maar liefst 15.000 vogelliefhebbers brachten hun dieren in, zo’n 25.000 in totaal. De Nederlandse bond is de grootste van de wereld. De dieren  werden gekeurd door gekwalificeerde keurmeesters. Dan kan zijn op zang, maar het kan ook  op postuur, uiterlijk. Veldhuis gaat voor het postuur van de vogel en legt zich onder meer toe op het kweken van Mehrringers. Niet bepaald een gemakkelijk ras. ‘’Het bestaat ook pas sinds 1980’’, legt hij uit.  Daarom is hij heel trots met zijn zilveren plak. ‘’Kweken van vogels kun je vergelijken met topsport. Je moet jezelf steeds weer verbeteren en de concurrentie is groot’’. Elk jaar weer worden de vogels geselecteerd op bepaalde kenmerken en vervolgens bij elkaar gezet om jongen te kweken. ‘’Het wedstrijdseizoen loopt van oktober tot januari en dan beginnen we ons alweer voor te bereiden op de volgende cyclus.’’ De veren, de houding, de vorm van de kop en de nek, de grootte, de kleur, alles telt mee. ‘’Richt je je op één specifiek kenmerk, dan moet je daar je vogels op selecteren. Soms moet je er een vogel bijkopen die de kenmerken bezit die jij zoekt en dan hopen dat je dit terugziet in het nageslacht.’’ Geduld is daarbij een schone zaak. Veldhuis heeft meerdere rassen in zijn garage, die allemaal gekweekt worden op postuur. ‘’Het kan jaren duren voordat je een vogel hebt die zo perfect is, dat hij in de prijzen kan vallen, dat overkomt je niet elk jaar. Je bent afhankelijk van de natuur.’’ Een goede kweker houdt een gedegen administratie bij, waarin te zien is hoe de verschillende kruisingen zijn verlopen. Veldhuis is behalve kweker ook keurmeester, hij weet als geen ander  waar je op letten moet. In de IJsselhallen waren 180 keurmeesters ingehuurd om de ingebrachte vogels te keuren. Een hele klus, die voorafgaand aan de tentoonstelling gedaan wordt. Op die dagen zijn de hallen gesloten voor publiek. Vrijwilligers verzorgen de dieren. ‘’Er is een speciale hal voor wedstrijdvogels en daarnaast is er ook een hal voor de handel. Hier kun je de meest uiteenlopende producten kopen op het gebied van de vogelsport. Bovendien tref je andere vogelliefhebbers en dat kan wel voor interessante informatie zorgen, iedereen wil immers zijn ras verbeteren.’’

Een vogelliefhebber is elke dag, zeven dagen in de week met zijn vogels bezig. Dat houdt dat je eigenlijk niet lang van huis kunt. Gelukkig heeft Veldhuis vogelliefhebbers in zijn omgeving die de dieren verzorgen als hij met zijn gezin op vakantie gaat. Zo kunnen ze elkaar helpen.

A.H.