16 januari 2019 door: T.Stegeman Jan ter Keurs krijgt eigen straatnaam

Hij was de initiatiefnemer van het Kloosterpad, de wandeling waarbij de drie kloosters in Zenderen betrokken zijn. ‘’Ik ben zelf niet katholiek, maar ik vond het altijd heel bijzonder dat een dorp als Zenderen maar liefst drie kloosters binnen haar grenzen had’’, vertelde Jan ter Keurs ooit aan deze krant. Dit idee leefde al langer bij hem, maar toen de gemeente dreigde de Zenderense Es te bebouwen, werd het tijd om het ijzer te smeden. Samen met Lies Maathuis werden de eerste stappen gezet. Een gesprek met de prior van het Karmelietenklooster was de basis. Vervolgens het uitzetten van de route.  Vincent Kuipers, ook woonachtig in Zenderen en werkzaam op het gemeentehuis werd bij de organisatie betrokken. Een wandelroute van vijf kilometer van de Zwanenhof naar de Karmelieten en het slotklooster van de  Carmelitessen. ‘’Terwijl we daar mee bezig waren kwamen we in contact met het echtpaar Kwint van het landgoed Weleveld. Die werden eveneens enthousiast en zo konden we de route uitbreiden richting Hertme’’, aldus Lies.

Toen het Kloosterpad in grote lijnen klaar was besloot het drietal aan te kloppen bij de gemeente en het project de Groene Poort voor ondersteuning. Dat pakte goed uit. De Zenderense Es bleef onbebouwd en het Kloosterpad kon worden gerealiseerd. ‘’De eerste wandeling in november 2007 trok zo’n 800 deelnemers, een gigantisch aantal’’, weet Lies nog. ‘’Ik hoor de directeur van de Zwanenhof nog zeggen dat ze al tevreden zou zijn met 70 tot 80 deelnemers!’’

In eerste instantie werd de tocht vier keer per jaar uitgezet. Elk seizoen een keer. Ondertussen werd er voortdurend gewerkt aan het verbeteren ervan. Zo werden onder meer voetpaden aangelegd langs de beken, het spoor ondertunneld, het Kerkenpad tussen Zenderen en Hertme gerenoveerd en bovendien kon de Mariakapel gerealiseerd worden op de Es. Hiermee ging een langgekoesterde wens in vervulling. ‘’Vanuit deze plek kun je alle drie kloosters zien liggen. Je hebt een prachtig uitzicht’’. De kapel is gebouwd door vrijwilligers waaronder Jan ter Keurs en wordt heel veel bezocht.  Het laatste pronkstuk is de Kruisweg in de muur van het slotklooster.

Tocht over eigen erf

‘’Dat konden we realiseren door dit project in het jaar van het Religieus Erfgoed te presenteren en zodoende de benodigde subsidie binnen te halen’’.  Samen met de kloosterzusters werd het geheel ingewijd. Momenteel wordt het Kloosterpad twee keer per jaar gehouden. In het voorjaar en in het najaar. Een deel van de tocht loopt over het erf van Jan ter Keurs, die helaas vorig jaar plotseling overleed.  Hier dichtbij ligt het pad dat vernoemd is naar de initiatiefnemer, het Jan ter Keurspad. Het Kloosterpad geniet een brede belangstelling, mensen van allerlei gezindten en leeftijden genieten van de natuur en het bezichtigen van de kloosters. Deze wandeling is ongeveer vijf kilometer. Liefhebbers kunnen echter ook kiezen tussen een kleinere route van 3km of een langere 8 km of 13 km.

A.H.