29 januari 2019 door: T.Stegeman Joy Beune wint zilver op NK Allround

Zilver op het NK Allround schaatsen in Thialf. Een topprestatie voor de 19-jarige Joy Beune. En wat heeft zichzelf op de kaart gezet! Op een verbluffende manier wist ze zich op de eerste plek te manoeuvreren. Een kampioenschap dat begon op de zaterdag met de 500m.  Daar wist Joy met een tijd van 39.29 sec al de eerste plaats in te nemen. Even later volgde de 3000m en ook daar reed ze een perfecte tijd. Met 79.823 stond ze voor de tweede keer aan kop. Joy had haar zinnen gezet op een ticket naar het WK en om dat te behalen moest ze de eerste plaats halen in dit Allround kampioenschap. Een ambitieus doel, maar ze wilde ervoor gaan. Als ze maar voldoende marge opbouwde met de nummer twee, Carlijn Achtereekte, die haar op de voet volgde. Op zondag volgde de 1500m., haar sterke afstand. Ze ging goed van start en gooide zich volop in de strijd. Dit leverde opnieuw een eerste plaats op en een record. Met een tijd van 118.063 stond ze voor de derde keer bovenaan. Een tijd waarmee ze iedereen versteld deed staan. Ze rook het goud, niet eerder was ze er zo dichtbij. Maar dan was er nog het zwaarste nummer, de vijf kilometer. ‘’Ik heb op deze afstand eigenlijk geen ervaring, dus wist eigenlijk niet goed hoe ik dit moest aanpakken’’, vertelt ze na afloop. ‘’Ik had weliswaar zes seconden voorsprong, maar dat is niet zoveel op die afstand. Ik besloot te bluffen en vanaf het begin er vol voor te gaan!’’ Dat deed ze, Carlijn Achtereekte scheen hier ook inderdaad van te schrikken. Joy bleef dicht bij haar, maar moest uiteindelijk wel de meerdere erkennen in haar tegenstander. Die finishte in een tijd van 6.49,81 ruim negen seconden voor Joy. Achtereekte was al eens Olympisch kampioen geworden op de 3000 en dit is haar eerste nationale titel.  De 29-jarige ploeggenoot van Joy heeft hiermee tevens het derde ticket voor de WK gekregen. Die vinden in de eerste week van maart plaats in Calgary.  De kampioene gaf na afloop van de race onder de indruk te zijn geweest van de prestatie van haar teamgenoot.  Joy is eerste-reserve en gaat wel mee naar Amerika. Ireen Wüst en Antoinette de Jong hadden zich al geplaatst.

Maar er is meer. Woensdag, vandaag vliegt ze naar Hamar voor de laatste editie van de Worldcup. Ze hoopt hier voldoende punten te behalen voor de finale, die in Salt Lake City gehouden wordt. Er zijn  reeds voorrondes geweest en de vooruitzichten zijn positief.  ‘’Ik concentreer me op de 1500 en 3000m en probeer daar alles op alles te zetten!’’

A.H.