29 januari 2019 door: T.Stegeman Iemnschelf klaar voor Eschleerlingen Kinderen maken zelf een kunstwerk

Er is de afgelopen tijd heel veel werk verzet en ook de komende weken zullen de handen nog uit de mouwen gestoken moeten worden. De grote verbouwing van basisschool ’t Iemnschelf is bijna klaar, de lokalen zijn opgeleverd en ingericht, de hele school is voorzien van nieuwe vloerbedekking, ook interne aanpassingen zijn zo goed als klaar, maar buiten rondom de school moet nog wel veel gebeuren. 

Toch wordt er alvast uitgekeken naar de verhuizing. Op woensdag 13 februari zullen alle leerlingen van de Eschschool in een lange optocht vanuit de Oude Almelose weg naar hun nieuwe onderkomen aan de Weerselosestraat wandelen. ‘’Ze hoeven alleen hun persoonlijke spulletjes mee te nemen, een verhuisbedrijf doet de rest’’, verklaart Harrie Raanhuis, directeur van ’t Iemnschelf. Op 14 en 15 februari zijn de leerlingen vrij zodat de leerkrachten bezig kunnen met het inrichten van de lokalen. ‘’Na de krokusvakantie op 25 februari moet de hele school klaar zijn en dan kunnen we met z’n allen hier beginnen aan een nieuw hoofdstuk.’’

Beide locaties zijn naar elkaar toe gegroeid

De directeur is tevreden, het is eigenlijk precies zo geworden als hij gehoopt had. Aan de achterkant van de school zijn drie nieuwe lokalen gebouwd met een ruime hal. Aan deze kant is tevens de nieuwe hoofdingang van de school gerealiseerd. ‘’Met name de hal was een van onze grote wensen. Hier kunnen we samen met alle leerlingen activiteiten opzetten of vieringen houden.’’ De lokalen voor de kleuters liggen eveneens bij elkaar rondom een kleinere hal. Deze groepen hebben een eigen ingang en een eigen speelplein. Momenteel zitten de kleuters allemaal in het gebouw van de Eschschool. Dat was nodig vanwege de bouw. Straks komen ze samen met de andere leerlingen weer naar ’t Iemnschelf. ‘’Alle klassen blijven bestaan zoals ze nu zijn, dat hebben we de kinderen en ook de ouders beloofd. Tot aan de zomervakantie verandert er niets. Aan het eind van dit schooljaar gaan we de formatie opnieuw bekijken.’’ Tot die tijd herbergt ’t Iemnschelf 270 leerlingen verdeeld over dertien groepen. Ook het onderwijzend personeel van de Esch verhuist  mee, zodat het team straks uit 24 leerkrachten bestaat.

Plein voor de kleuters met eigen ingang

Het afgelopen jaar is al hard gewerkt aan de samenwerking. Inmiddels worden dezelfde methodes gebruikt en veel activiteiten gezamenlijk opgezet. De leerlingen kunnen nu al kennis maken met hun nieuwe school. Samen met juf of meester een kijkje nemen in het nieuwe klaslokaal waar ze straks de lessen gaan volgen. Ook voor de leerlingen van ’t Iemnschelf is het wennen. Intern zijn ook een aantal zaken aangepakt. De schoolbieb die een andere plek heeft gekregen, bergingen die verplaatst of op een andere plek gerealiseerd zijn. ‘’Eigenlijk heeft de hele school een opknapbeurt gehad. Vloeren, toiletten, verlichting, alle klaslokalen zijn zelfs van screens voorzien voor de zon. De verbouwing heeft heel wat voeten in aarde gehad. Allereerst duurde het heel erg lang voordat er eindelijk gestart werd met de klus en vervolgens werd de datum van oplevering steeds verder uitgesteld. ‘’De voorwaarde die we stelden was steeds dat er niet verbouwd zou worden met leerlingen in de buurt. De kinderen mochten er nagenoeg geen hinder van ondervinden! Liever een paar weken later verhuizen dan dat er nog gewerkt zou moeten worden in de school.’’ En dat is gelukt. Het resultaat mag er overigens wezen.

De officiële opening zal nog even op zich laten wachten. Eerst moet iedereen echt gesetteld zijn. De leerlingen gaan op 13 februari over en nemen allemaal een zelf geschilderde steen mee. Die krijgt een plaatsje in een kunstwerk dat een creatieve leerkracht heeft ontworpen. Op 25 februari wordt echter al een voorproefje genomen. Deze eerste echte schooldag krijgt een feestelijk tintje. Ook ouders worden uitgenodigd om de school te bekijken. ‘’Wie op die dag niet kan, mag ook tijdens de tien-minutengesprekken op 5,6 en 7 maart even langs komen. Er is koffie met iets lekkers erbij, we willen heel graag onze totaal verbouwde school laten zien!’’.

A.H