12 februari 2019 door: T.Stegeman Kwart eeuw bij Inpajoko

Jan Wiegink en Miriam Oude Middendorp werden tijdens de Algemene Ledenvergadering onderscheiden met de eretekenen van het Bisdom. Beide waren 25 jaar lid van het koor. Miriam kreeg een broche en Jan een draagspeld. Andre Lammertink spelde hen deze versierselen op, waarna er bloemen en felicitaties waren.

Miriam herinnert zich nog goed hoe ze vijfentwintig jaar geleden bij het koor kwam. ‘’Ik was net in Borne komen wonen, werkte bij het AZC in Almelo en wilde graag mensen leren kennen’’, vertelt ze. Een collega nam haar mee naar de nachtmis en daar maakte ze kennis met Inpajoko. Het was liefde op het eerste gezicht. ‘’De muziek sprak me aan, lekker modern, groots en daarbij het eigen combo. Het was helemaal mijn ding!’’ Jan Wiegink kende het koor al geruime tijd, maar de gezinssituatie, getrouwd, kleine kinderen, liet het niet toe dat hij lid kon worden. Tot de mogelijkheid zich aandiende. ‘’Was ik de eerste keer ook nog te laat op de repetitie vanwege de vorst. De auto was bevroren’’, weet hij nog. De dirigent had wel even met een meewarige blik gekeken, maar het kwam goed met Jan. Net als Miriam voelde hij zich vanaf het eerste moment op zijn plek. Na twee jaar stapte Miriam in het bestuur, nam de PR voor haar rekening. Een paar jaar later nam ze het secretariaat over en momenteel hanteert ze al weer een aantal jaren de voorzittershamer. Dat was soms geen gemakkelijke taak. Met name wisselingen van comboleden of dirigent zorgden voor veel stress. Maar er waren ook heel veel mooie dingen. Zo heeft ze zelfs haar echtgenoot gevonden in het koor en inmiddels is haar dochter er ook bij gekomen. Wiegink kan genieten van de muziek. ‘’Het is vlot, fris, moderne muziek die inspireert. Daar mag tevens af en toe een serieus nummer tussen zitten. Dat is juist heel erg goed.’’ De zanger heeft in zijn loopbaan deel uit gemaakt van de muziekcommissie die de eucharistievieringen samen stelde. Aan de hand van een thema werden de gebeden en het repertoire uitgezocht. De laatste tijd neemt het aantal vieringen in de kerk echter af. Inpajoko verzorgt nog twee keer per jaar een viering in de kerk. Verder wil het koor zich gaan richten op wereldlijke liederen. Van daar ook het evenement Top 2000. Een doorslaand succes. ‘’We hadden niet kunnen dromen dat het zo enorm aansloeg. De kaartjes waren in een mum van tijd weg!’’ Uiteraard zijn er nog enkele verbeterpuntjes ontdekt, maar dat Inpajoko nog eens zo’n evenement opzet, staat vast. ‘’Het is geweldig om naar zoiets toe te leven, nummers in te studeren en als dan de uitvoering zo’n hoogtepunt wordt, dan geeft dat een onbeschrijflijk goed gevoel!’’ vinden beide zangers.

Inpajoko telt momenteel zo’n dertig leden en zit in de lift. Het succes van de Top 2000 draagt daar tevens aan bij. ‘’Goede zangers zijn altijd welkom’’, benadrukt Miriam. ‘’We zijn een hechte groep, houden van zingen en van gezelligheid. Dat is te merken na afloop van de repetitie. Dan blijven we altijd nog even hangen aan onze bar.’’

A.H.