12 februari 2019 door: T.Stegeman Brandweer waardeert werkgevers

Een gevelbordje als waardering voor een werkgever die zijn medewerker de mogelijkheid geeft om bij de vrijwillige brandweer te gaan. Hoveniersbedrijf Vincent Ellenbroek is de eerste werkgever die een bordje overhandigd kreeg, maar binnenkort volgen er meer. Dave de Leeuw, kazerne coördinator, is van plan om binnenkort  ook de andere werkgevers uit te nodigen, die een medewerker in dienst hebben die tevens lid is van de brandweer.  Zij krijgen dan ook een gevelbord. ‘’Het is voor ons een teken dat de werkgever betrokken is bij het werk van de brandweer. Op die manier kunnen wij ervoor zorgen dat de mensen op tijd bij een brand zijn als dat nodig is.’’

Momenteel loopt er een wervingscampagne om nieuwe mensen te enthousiasmeren voor het werk van de brandweer. ‘’Op dit moment hebben we genoeg mensen, maar we moeten ook vooruit kijken’’, vervolgt De Leeuw. ‘’Tussen nu en anderhalf jaar verder,  vertrekken er een aantal ervaren mensen. Daar moet wel vervanging voor zijn en daar kun je niet op tijd genoeg mee beginnen.”

Er zijn inmiddels al een aantal aanmeldingen. Daar is het korps heel erg blij mee. Voordat ze het vak uit kunnen oefenen moet er echter eerst een opleiding gevolgd worden.  Wout Ellenbroek, werknemer bij het hoveniersbedrijf heeft net zijn eerste module gehaald en dat betekent dat hij nu mee mag op de wagen. ‘’Dan is het wel heel erg fijn dat zijn baas hem laat gaan!’’

Meer vrouwen geeft een juiste balans

De Leeuw zou tevens meer vrouwen bij het korps willen zien. ‘’Landelijk gezien bestaat de brandweer voor slechts vier procent uit vrouwen. Dat is erg laag. Het Bornse korps telt er twee. Daar zijn we heel erg blij mee, maar dit aantal mag best hoger zijn. Een juiste balans tussen mannen en vrouwen is goed voor de sfeer.’’

Onlangs werd Kirsten Groote(41) benoemd tot bevelhebber. Is er brand dan is haar plek in de wagen rechts voorin. Dat betekent dat zij de leiding heeft en de manschappen haar bevelen uit moeten voeren. Kirsten is al zeventien jaar bij de brandweer, eerst in Hengelo en nu in Borne. Ze werkte als opleidingsmanager bij de Veiligheidsregio Oost-Gelderland toen ze solliciteerde bij de vrijwillige brandweer. Dat het een goede keus was bleek al gauw. Kirsten voelt zich als een vis in het water en toen ze benoemd werd tot bevelhebber voelde ze zich gesteund door haar collega’s. De Leeuw vindt het geweldig. ‘’Een vrouw op de bok, zoals wij dat zeggen, vind ik super. Dat hebben we nog niet eerder gehad. Wellicht trekt dit nog meer vrouwen aan. Zou mooi zijn!’’.

Wout Ellenbroek vindt het in ieder geval super gaaf dat hij nu  mee mag om het echte werk te gaan doen. ‘’Samen een klus klaren, dat is een echte uitdaging!’’

A.H.