19 februari 2019 door: T.Stegeman Spookhuis begint aan tweede leven

Door Annemarie Haak

De opbouw van het Spookhoes op het terrein van het Openluchttheater in Hertme vordert gestaag. De gebinten staan er, het dak is al bijna belegd met pannen en metselaars zijn bezig met het metselen van de muren. Dat gebeurt allemaal volgens tekening. Het Spookhoes moet er straks precies zo uitzien als het ooit geweest is. Voorzitter Herman Hullegie van St.Theater en Cultuur is zeer content. De bouw loopt precies op schema en de begroting wordt niet overschreden.

‘’Hoewel het gebouw in zeer slechte staat verkeerde, konden we nog meer materialen hergebruiken dan we in eerste instantie gedacht hadden. Zo konden de kozijnen hersteld worden en zijn twee gebinten weer herplaatst. De andere twee zijn vernieuwd.’’ Bouwbedrijf Wesselink uit Weerselo klaart de klus, een professioneel bedrijf met ervaring op het gebied van restaureren.

Metselaars zijn bezig met het opmetselen van de zijmuren. ‘’Tijdens het slopen zijn alle stenen afgebikt en genummerd. Zo komt alles op zijn oude plek weer terug. In de muren waren tevens houten balken aangebracht. Ook die worden hergebruikt. De nokpannen zijn op de authentieke ambachtelijke manier gelegd met gebruik van stro. Verder is het dak volledig geïsoleerd.

Het is de bedoeling dat het casco van het Spookhoes klaar is voordat de Passiespelen in première gaan. ‘’Die beginnen op 12 april, dat moet lukken als het werken net zo mee blijft zitten als tot nu toe. Van binnen is er dan nog niets gedaan, maar we zorgen voor een houten vloer en dan kan het pand in ieder geval dienst doen als kleedkamer.’’

Het gebouw kan in ieder geval dienst doen als kleedkamer tijdens de Passiespelen

Hullegie is heel erg blij dat het pand op deze manier behouden kon blijven. ‘’Het is niet alleen een historisch pand, maar tevens een pand met een verhaal. Het is ooit als schuilkerk gebruikt en wie kent niet de geschiedenis van schilder Tibbe en de witte wieven. Hij speelde op zijn fluit voor de ratten zo wordt gezegd.’’

Er is zeker drie jaar aan vooraf gegaan voordat het echte werk kon beginnen. Vele uren van overleggen werden erin gestoken en menig hobbel moest er genomen worden.  De gemeente, de provincie, de kerk, het bestuur van het openluchttheater en de eigenaar van het Spookhoes, allemaal spraken ze een woordje mee. ‘’Achteraf is het allemaal heel constructief geweest, moest er hier en daar wel wat water bij de wijn gedaan worden, maar uiteindelijk zijn we toch tot een goed resultaat gekomen.’’  Het had ook niet veel langer moeten duren.  ‘’We kregen vaak te horen: Wat moet je toch met die oude troep, het ziet er niet meer uit! Deskundigen hadden echter een hele andere mening, die vonden het nog wel meevallen en zagen mogelijkheden. Daarom hebben we doorgezet! Ik mag wel zeggen dat we als Openluchttheater een hele grote rol hebben gespeeld. We zijn wel de kartrekker geweest!’’  Het bestuur zag duidelijk de meerwaarde van dit project. Het Spookhoes heeft historische waarde en moest absoluut behouden blijven, dat zien de criticasters nu ook wel in. Bovendien past het perfect in het plaatje. ‘’De omgeving wordt eveneens aangepakt. Het bruggetje moet verplaatst, het Kloosterpad een stukje verlegd en het terrein krijgt een opknapbeurt. Samen met het theater en de kerk vormt dit dan een prachtig geheel. Dit is straks een uniek stukje Hertme’’.

Kijk voor meer foto’s op facebook