26 februari 2019 door: T.Stegeman Botanische tekening toont alle facetten van de plant

Van jongs af aan is Rikie van Brakel al gefascineerd door de vormen en kleuren van bloemen en planten. Het tekenen raakte wat op de achtergrond toen ze een tweeling kreeg, Engels ging studeren en ging werken als docent Engels en Nederlands bij bedrijven en instellingen zoals de Universiteit Twente.

Tien jaar geleden ontdekte ze bij toeval dat er cursussen botanisch tekenen in Wageningen werden gegeven en daar leerde ze vooral heel goed kijken en tekenen. Sindsdien heeft ze cursussen en workshops gevolgd bij verschillende docenten van de Vereniging van Botanische Kunstenaars Nederland..

‘’Als kind tekende ik al heel graag bloemen. Bovendien kregen we op school als tekenopdracht dikwijls planten en bloemen. Dat vond ik heerlijk’’, verklaart Rikie. Inspiratie is voor haar dan ook geen probleem. ‘’Ik loop even naar buiten en dan ik mijn hart ophalen. Ook nu in deze tijd. Sneeuwklokjes, krokussen te kust en te keur. Soms droog ik iets zodat ik het later nog eens kan natekenen.’’  Dat laatste gebeurt heel precies, niet alleen qua vorm maar ook wat afmetingen en kleurschakeringen betreft, alles moet kloppen. Vele uren zit Van Brakel te tekenen en te kleuren om alles zo te krijgen dat het exact op het voorbeeld lijkt. ‘’Het is een langdurig proces, ik gebruik soms vele laagjes kleur om precies het juiste resultaat te krijgen.’’

Dat nauwkeurige aspect is juist de opzet van de Vereniging van Botanische Kunstenaars waarvan ze lid is geworden: een gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van een plant of delen van een plant, met aandacht voor de specifieke kenmerken die de plant van andere onderscheidt. Creativiteit in compositie en beeldtaal gecombineerd met correcte weergave, dat is de essentie van een botanische tekening of schildering.

Rikie heeft al eerder geëxposeerd in Dedemsvaart in de Mien Ruis Tuinen en in Haren in de Botanische Tuin. Haar werk blijft in de Synagoge te bewonderen tot 31 maart. Elke zondag  van 14u tot 17u. Toegang gratis.

A.H.