12 maart 2019 door: T.Stegeman De Strijd in openluchttheater Hertme

Hertme - Er stond een straffe wind. De kleding van de acteurs wappert alle kanten op en de farizeeërs en hogepriesters hebben moeite om hun hoofdtooien op de plaats te houden. Onder de overkapping kruipen de wachtenden dicht tegen elkaar aan. Het is geen pretje deze zaterdag in het Openluchttheater in Hertme waar de eerste doorloop van de Passiespelen plaats vindt. Maar dat heeft geen invloed op de spelers. ‘’Het is geweldig om mee te doen. Dit wordt echt fantastisch!’’ zegt Trees Pauwels en haar buurvrouw Gerrie Geerdink beaamt dit. Ze behoren beide tot de groep figuranten, die aan het begin het toneel op moet en vervolgens een hele poos kan wachten voordat ze weer aan de beurt zijn. ‘’Ik heb alle keren nog meegedaan, het is een enorme belevenis!’’ Een kop koffie houdt het lijf warm.

Op het toneel, dat met een dikke laag zand bedekt is, wandelt Herman Schabbink met een groepje samen met een ezel heen en weer. Het dier heeft ook een rol maar moet wennen aan de omgeving, het zand, de trappen, de mensen en de geluiden.

Regelmatig maakt Herman een rondje door het theater. Hij heeft tevens de rol van Simon van Cyrene, de man die Jezus helpt bij het dragen van zijn kruis. ‘’In de jaren 50-60 van de Passiespelen deed ik al mee in de groep kinderen rondom Simon, nu ben ik hem zelf’’, zegt hij trots. Maar naast acteur is hij ook decorbouwer. Elke dag is hij in het theater te vinden. Het plan zit in zijn hoofd en hij weet precies hoe het worden moet. ‘’Mooi werk! Daar kan ik van genieten, net als de andere vrijwilligers die allemaal meehelpen.’’ Zo is onder meer de Calvarieberg aangepast. Er staan nu drie kruizen in plaats van één zoals bij de vorige edities. Bovendien is het decor uitgebreid met enkele huisjes.

Plotseling is er tumult op het toneel. Een groep farizeeërs en hogepriesters zit in vergadering bijeen. ‘’We moeten die Jezus van Nazareth stoppen!’’ klinkt het. ‘’Ik weet dat Hij vandaag nog in Jeruzalem aankomt! Ik heb iemand gesproken die hem goed kent en die komt vanavond hier!’’ De mannen kijken elkaar veel betekend aan. Een eindje verderop staan Simon en Nicodemus, gespeeld door Hans Mulder en Louis Nibbelink. Het tweetal is net weggestuurd door de farizeeërs. Ze weten niet goed wat ze met de situatie aan moeten, vinden dat Jezus gelijk heeft, maar vinden eigenlijk ook wel dat de farizeeërs gelijk hebben. Er woedt een innerlijke strijd in de mannen. En dat thema speelt door het hele stuk. De Passiespelen zijn van alle tijden, maar hoe heeft de mens hierop gereageerd in die tijd en ook nu nog. Deze strijd is bij meerdere rollen terug te vinden. Bij Judas, bij Maria Magdalena en vele anderen. De Passiespelen 2019 laten het bekende verhaal zien, belicht vanuit meerdere kanten.

Vanuit de regiekamer kijkt Richard IJzereef samen met Wim Menheere toe. Nog een paar weken voor de première en er is nog veel werk te doen. De kaartverkoop loopt goed en ook voor de passiemaaltijd is animo. Bezoekers van de voorstelling kunnen voorafgaand, aan dit oosterse driegangendiner deelnemen dat geheel in oosterse stijl wordt opgediend. Hiervoor wordt een grote tent op het terrein opgezet en sfeervol aangekleed. Nieuw is ook de speciale app die op de mobiel gedownload kan worden met de QR-code die op de flyer en de theatergids staat, die onlangs in een grote oplage verspreid is. Op de app is alle informatie omtrent de voorstelling te vinden. ‘’Bovendien kan men meelezen met de tekst van de vertellers tijdens de voorstelling’’, licht Richard toe. ‘’Zowel in het Nederlands als in het Duits. Jazeker we verwachten ook gasten vanuit Duisland, dat was in de vorige eeuw ook al het geval!’’ lacht hij. Kortom de Passiespelen vertellen een oud verhaal, maar zijn wel helemaal van deze tijd! Voor meer informatie en over het reserveren van kaartjes kan aangeklikt worden op www.passiespelenhertme.nl

Speciale app zorgt voor alle informatie.