20 maart 2019 door: T.Stegeman Een leven lang weven

Onder deze naam toont het Bussemakerhuis een unieke collectie geweven doeken van Kitty van der Mijll Dekker. Deze textielkunstenares gaf als eerste de theedoek zijn moderne uitstraling. Kitty werd begin vorige eeuw geboren in Nederlands Indië en woonde een groot deel van haar leven in Den Haag. Ze wilde graag binnenhuisarchitect worden maar belandde uiteindelijk op de weefafdeling van het Bauhaus, een gerenommeerde kunstopleiding, waar ze in 1932 als enige afstudeerde. Haar eerste baan kreeg ze bij de textielfabriek Spanjaard hier in Borne,  waar ze werd aangesteld als ontwerpster.  In die periode maakte ze tevens kennis met Frits Spanjaard, de meubelontwerper waarvan de eethoek nog op het Bussemakerhuis te zien is. De stoelen zijn momenteel bekleed met stof dat in het huis geweven is. Vanwege de crisis konden haar ontwerpen niet in productie genomen worden en Kitty zocht haar heil bij Van Dissel in Eindhoven. De eerste theedoek van haar hand is te zien op de tentoonstelling evenals een groot aantal andere ontwerpen die in bruikleen naar Borne zijn gehaald. Bovendien zijn een paar exclusieve doeken uit een privé collectie te bewonderen.

Kitty opende vervolgens een eigen atelier en legde zich tevens toe op het ontwerpen van wandbekleding. Ze heeft in deze hoedanigheid veel werk verricht in opdracht van de Oranjes. Bovendien ontpopte ze zich als docent en gaf onder meer les aan de Rietveldacademie.

Bauhaus viert dit jaar haar honderdste verjaardag en de stijl is nog steeds actueel. ‘’Het is eigenlijk heel bijzonder dat een vrouw als Kitty van der Mijll zich in die tijd staande heeft gehouden op deze opleiding, want het was hoofdzakelijk een mannenbolwerk’’, licht Wilma Witteman toe. Als hoofd van de tentoonstellingscommissie  heeft zij veel werk verzet in de voorbereiding en inrichting van deze bijzondere expositie. ‘’Het moet een hele krachtige persoonlijkheid zijn geweest!’’  Wilma juicht het initiatief van de weefgroep om in de stijl van Kitty Van der Mijll te weven dan ook toe en is al enthousiast over de eerste resultaten.   A.H.