4 april 2019 door: T.Stegeman Full speed op de F35

Wie heel snel van A naar B moet, kan dit vanaf nu heel eenvoudig doen op de F35 en wel met een speedpedelec, een elektrische fiets die bijna 45km per uur kan halen. Vergelijkbaar met een brommer die op de rijbaan moet. Wethouder Martin Velten onthulde onlangs een bord aan de Jupiterstraat vlakbij de spoorwegovergang. Dat deze superfiets wel op de F35 mag is een uitzondering. Normaal gesproken moet dit rijwiel op de rijbaan. ‘’De provincie Overijssel heeft in samenwerking met acht gemeenten waardoor de F35 loopt, deze fietsen wel toe te staan.’’

Op de kruising is bovendien een camera-detectiesysteem geïnstalleerd. Dit moet het aantal personen registreren dat gebruik maakt van het fietspad. Het waarschuwt het overige verkeer tevens voor het naderen van de kruising. Verlichte haaientanden attenderen automobilisten op  de kruising met het fietspad en een knipperend verkeersbord geeft nog een extra signaal. Gebruikers van het fietspad hebben immers voorrang.

De F35 is een snelle en veilig fietsroute die vanaf de Duitse grens tot aan Nijverdal gaat lopen, in totaal zo’n 62 km lang. In Borne loopt het pad voornamelijk langs de spoorlijn en is voorzien van asfalt. Nu loopt de F35 nog tot aan de Stationsstraat. Er komt nog een tweede deel richting Almelo. Dit is al voor een deel in Almelo al klaar. Zolang de plannen voor een fietstunnel bij de Bornerbroeksestraat echter nog niet helemaal zeker zijn, kan er niet verder gewerkt worden aan het voltooien van dit traject.

Op facebook zijn de eerste reacties al gepost op het openstellen voor speedpedelecs. Er wordt gevreesd voor ongelukken, vanwege de hoge snelheden van deze racefietsen.   A.H.