4 april 2019 door: T.Stegeman Met de auto naar Gambia voor het goede doel ‘’Baby’s een kans geven op een beter toekomst’’

Ze genieten beide al van hun welverdiende pensioen, maar wie dacht dat ze nu achter de geraniums gaan zitten heeft het mis. Tonny en Rite Vossebeld houden van avontuur en gaan in oktober meedoen aan de Antwerpen-Banjul Challenge, een reis naar de Gambiaanse hoofdstad met als doel geld in te zamelen voor de stichting Rescue Baby Gambia.

 

Het paar zamelt al enkele jaren kraamartikelen, kleding en andere goederen in voor het Major Health ziekenhuis in Essau. ‘’In 2015 hebben we een reis gemaakt door Afrika en zijn we op bezoek geweest in dit ziekenhuis’’, begint Rite haar verhaal. ‘’Wat we daar aantroffen gaat je voorstellingsvermogen te boven. Er was werkelijk gebrek aan alles, de mensen hebben echt niets!’’ Eenmaal thuis begonnen ze met inzamelen. Met name babyspulletjes zijn welkom voor de kraamafdeling. ‘’We ontdekten dat er van kraampakketten heel vaak van alles overblijft. Navelklemmen bijvoorbeeld of naveldoekjes. Die kunnen ze daar heel erg goed gebruiken, maar ook textiel, zeep en beddengoed’’. Zelf heeft ze altijd ‘’iets op de pen staan’’, zoals dat in het breijargon heet. Babymutsjes worden er gebreid in alle kleuren. ‘’Dat is voor de pasgeborenen, lekker warm! Er worden zo’n 150 kinderen per maand geboren in het ziekenhuis, dus dan heb je wel wat nodig’’ Is ergens de zeep in de aanbieding, dan spurt Rite naar de winkel om een voorraadje te halen. Datzelfde geldt voor ontsmettingsmiddelen en paracetamol. Regelmatig gaat er een container op transport via de St. Rescue Baby Gambia. De initiatiefneemster achter deze stichting is Regina Bouwman, van beroep eveneens kraamverzorgster. Zij zorgt dat alle goederen op de plek van bestemming komen en gaat zelf tevens een paar keer per jaar naar Afrika om er te werken op de afdeling verloskunde. ‘’Je kunt de wereld in je eentje niet veranderen, maar we kunnen wel meehelpen!’’

Regina behoort tevens tot de deelnemers aan de challenge en dat zette Tonny en Rite ertoe aan om ook de uitdaging aan te gaan. Eerst moet er echter een auto aangeschaft worden, die de reis aan kan. Tonny heeft al contacten gelegd met een aantal garages. Hij is zelf ondernemer geweest, dus de lijntjes zijn  kort. ‘’Het hoeft geen nieuwe auto te zijn, maar wel eentje die over komt!’’ lacht hij. Het is de bedoeling dat de auto in Gambia geveild wordt, dit gebeurt op 27 oktober.  Alle opbrengsten komen ten goede aan de stichting. ‘’Het liefst zou ik de auto aan een taxichauffeur willen schenken die we daar ontmoet hebben, we moeten nog eens kijken of dat lukt!’’

De auto kan bestickerd worden door sponsoren, die het echtpaar willen steunen. Hiervoor staan vaste bedragen op de website. De stickers kunnen verzorgd worden door de organisatie maar ook door particulieren aangeleverd worden. De komende tijd wil het paar zich hiervoor inzetten. Op 5 oktober is de start gepland. Daarna wordt er twintig dagen gereden, 7200 kilometer door zeven landen, dwars door de Sahara en de Merzouga duinen. ”Een waar avontuur met een prachtig einddoel. Een betere zorg rondom zwangerschappen en bevallingen.’’

Na de veiling is het traject echter nog niet afgelopen voor de Vossebelds. Op 29 oktober viert Rite haar verjaardag en op 7 november staat de 50ste trouwdag op de rol. Hiervoor komt het hele gezin over en wordt er gevierd. Een feestelijke vakantie dus als afsluiting. ‘’We kijken er naar uit!’’

Maar eerst wil Tonny nog een tweede uitdaging aangaan. Te voet naar Santiago de Compostella. Ik loop niet de hele route maar vanaf Pamplona. ‘’Aan de vierdaagse van Nijmegen doe ik ook mee, dus vandaar de verkorte versie!’’ Rite is alvast bezig met de voorbereiding,  twee stapels spullen liggen klaar. Voor elke activiteit eentje, om vooral niets te vergeten!  Maar de grootste uitdaging is de Challenge, daarvoor zet het paar alles opzij.

Belangstellenden die Tonny en Rite willen steunen kunnen contact opnemen met het echtpaar  via tel.0610910601, of een bedrag overmaken op bankrekening: NL44RABO0338109447

Voor meer informatie kan aangeklikt worden op: www.antwerpenbanjul.com of www.rescuebabygambia.nl           A.H.