10 april 2019 door: T.Stegeman Talkshow met senioren ‘Terug naar de tijd van vroeger’

Hoe hebt u de oorlog beleefd? Wat kunt u zich nog herinneren van de bevrijding? Maar ook thema's als:  wat was eigenlijk de grote schoonmaak en hoe ging er er aan toe op school in die tijd? Dat en nog veel meer onderwerpen komen aan bod in de talkshow ''Terug naar vroeger'', die RTV Borne in samenwerking met het Wijksteunpunt De Raadskelder van het Dijkhuis organiseert. Een groep bewoners, waarvan er vier woonachtig zijn op het Dijkhuis en een aantal Bornenaren die nog zelfstandig wonen, halen met elkaar herinneringen op aan vroeger. De dames Ans Nijhuis(Enschede) en Lidy Rouwen(Borne) en de heren Grobben(Almelo) en Van den Elzen(Delden) zijn de vaste gasten die vanuit het Dijkhuis telkens aan tafel komen, maar daarnaast wordt het gezelschap aangevuld met Jan Homan, Ge Nijkamp en mevr Gervink allen uit Borne. Gespreksleider is Annemarie Haak. Met name de gesprekken over de oorlog zijn erg indringend. Jan Homan was 12 jaar toen de oorlog uitbrak en hij kan het zich nog precies herinneren. Hij kon vervolgens niet meer naar school en heeft de hele oorlogstijd thuis gezeten. De anderen kregen af en toe nog les ergens, want de meeste scholen werden gevorderd door de bezetter. Ook de bevrijding heeft zijn slachtoffers geëist. Duitse soldaten die in paniek in het rond begonnen te schieten en onschuldige burgers raakten. Maar ook ludieke verhalen komen aan bod. Inmiddels is er een serie van acht afleveringen klaar en die worden uitgezonden. De eerste uitzending vindt plaats op woensdag 17 april op de facebookpagina van RTV Borne. Bovendien zendt RTV Borne dagelijks uit van 11 tot 12u op 1Twente, het gezamenlijke televisiekanaal van de Twentse samenwerkende omroepen.  Uitzendfrequenties: Ziggo; kanaal 40; Ziggo analoog: kanaal 6 182.25Mhz; KPN Glasnet: kanaal 50; KPN IPTV: kanaal 1317: Glashart Media: kanaal 2023. De serie Terug naar vroeger wordt ook uitgezonden tijdens het wekelijkse televisieprogramma 'Borne in Beeld''   A.H.